TARTA SZPARAGOWA
weganon 11 maja 2015

Spód tarty jest z ciasta francuskiego. Bez problemu można kupić dobrej jakości ciasto bez masła. Tłuszczowy składnik to olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Samodzielne wykonanie ciasta francuskiego jest możliwe ale bardzo praco- i czasochłonne. Może się kiedyś przemogę i wykonam takie ciasto.
Ciasto francuskie jest ciastem kalorycznym, choć ja uważam, że niekoniecznie bo połowa jego zostaje na podłodze :-)
Szparagi w pełni sezonu lądują w mojej kuchni w wielu potrawach. Są to zupy, pasztety, burgery i inne dania. Trzeba korzystać bo tak szybko znikają ze straganów.
Na cieście oprócz szparagów wylądowała czerwona pasta z płatków owsianych, słonecznika i pieczonego buraka. Nie chciałem robić jakiegoś tłustego sosu, tylko kolorystycznie pasującą do całości pastę.
Tarta jest przyjemnie słodkawa i świeża w smaku. Pasuje na piknikowe spotkania bo smakuje na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI:


– opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (kształt dowolny)
– pęczek zielonych szparagów
– 1 średni upieczony burak
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki płatków owsianych górskich
– sok z połowy cytryny
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– sezam


WYKONANIE:


– słonecznik i płatki owsiane zmielić na proszek, dodać pokrojonego buraka i sok z cytryny i zmiksować na gładko. Doprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku
– na wierzch ciasta wyłożyć czerwoną pastę, pozostawiając wolną przestrzeń około centymetra od brzegu
– ułożyć szparagi
– piec 20 minut w 180°C
– po upieczeniu posypać sezamem i listkami bazylii

 

12 Komentarze

  1. Czy ta pasta bez pieczenia też się sprawdzi? Myślałam o wypełnieniu gotowych tartaletek z kruchego ciasta.

  2. To na pewno, myślałam, że coś jeszcze masz na myśli. W sklepach nie ma problemu o margarynę bezmleczną. Natomiast tłuszcz palmowy wg mnie nie jest wegański pod względem moralnym.

  3. Co to znaczy prawdziwie weganska margaryna? czy taka, która nie zawiera tłuszczu palmowego ani mlecznego, to czy taka jeszcze nie jest weganska?

  4. gdzie kupujesz to ciasto? właśnie nabrałam ochotę na Twoje danie, składniki mam tylko ciasta brak! 😀 cudownie się prezentuje, te kolory już cieszą oczy, a co dopiero smak <3

  5. Niestety nie mam chyba aż takiej cierpliwości ale obiecuję, że jak będę miał więcej czasu i dostanę prawdziwą wegańską margarynę a nie imitację, to wykonam ciasto od A do Z i zaprezentuje na blogu :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *