RAVIOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZERWONĄ FASOLĄ
weganon 17 maja 2015

Ravioli, to kolejny klasyk kuchni włoskiej. Mają różne kształty i nadzienia uzależnione od rejonu Italii.
Cisto musi być delikatne ale na tyle mocne by otrzymać wewnątrz nadzienie. Ważne jest by podczas zamykania nadzienia, usunąć wokół niego maksymalną ilość powietrza. Jest to ważne, gdyż podczas gotowania może dojść do rozklejenia i wycieku pysznego wnętrza. Ciasto również musi być cienkie. Wtedy czujemy i nadzienie i ciasto. Przed sklejeniem, dobrze jest posmarować wodą ciasto wokół farszu. Ułatwi to sklejenie ciasta.
Ciasto makaronowe, to mąka orkiszowa i pszenna z dodatkiem curry.
Nadzienie jest z suszonych pomidorów, czerwonej fasoli, szałwii i przypraw. Jest bardzo aromatyczne. Całość obowiązkowo posypana wegańskim parmezanem i smażonymi listkami szałwii.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 1 szklana mąki orkiszowej typ 700
– 1 szklanka mąki pszennej typ 500
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– woda

Na farsz:
– szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– 10 suszonych pomidorów
– 20 listków szałwii
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 średnia cebula


WYKONANIE:

Ciasto:
– wszystkie składniki prócz wody dokładnie wymieszać
– powoli dodawać wodę w takiej ilości by otrzymać ciasto elastyczne i jednocześnie lekko twardawe
– ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut

Farsz:
– na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych podsmażyć 10 listków szałwii, wyjąć je
– na ten sam olej dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i na małym ogniu poddusić ją do miękkości, wystudzić
– w malakserze zmiksować na gładko pomidory, fasolę, cebulę, 10 świeżych listków szałwii, oregano, cynamon
– nadzienie doprawić solą i pieprzem do smaku
– ciasto rozwałkować na cienko i nadać kształt szerokich taśm
– układać w kilkucentymetrowych odległościach nadzienie (wielkość małego orzecha włoskiego)
– wokół nadzienia posmarować ciasto wodą, nałożyć drugą warstwę ciasta i dokładnie skleić
– wycinać dowolne kształty ravioli
– wkładamy delikatnie do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty
– wyjmujemy z wody, odcedzamy, posypujemy parmezanem i usmażonymi listkami szałwii

2 Komentarze

  1. Tak, najpierw sklejamy a później wycinamy. Z podanych składników wyszły 23 ravioli :) z taśmy wycinam kształty takim falowanym kółeczkiem na patyku (podobnie wygląda nóż do pizzy)

  2. Ale piekne!!! Dobrze rozuiem, ze najpierw sklejam tasmy ciasta, a dopiero potem wycinam ksztalty? Czyli nie tak jak z pierogami, ze najpierw wycinam kolka a potem wkladam farsz i sklejam?
    I czy z podanych skladnikow wyjdzie taka porcja, jak widac na zdjeciu? Zdaje sie, ze wieksza, bo sama szklanka fasoli to juz duza objetosc…
    I ostatnie pytanie: czym uzyskales takie falowane kwadraty? Takie foremki sie kupuje?
    :):)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *