PIECZONE BURAKI Z ANANASEM I RABARBAREM W BALSAMICZNYM SOSIE
weganon 1 maja 2015

Oprócz sałatek, gdzie dominuje zielenina, często robię inne formy. Pieczone warzywa same w sobie stanowią już taką przekąskę. Postanowiłem połączyć słodkie, ziemiste buraki z ananasem i kwaskowym rabarbarem. Miks warzyw i owoców w tym przypadku dał niesamowity smak.
Buraki najpierw upiekłem, a później do upieczonych dodałem ananasy i rabarbar. Wymieszałem z zatarem i tymiankiem by ponownie upiec. Tymianek jest idealny dla dań zawierających słodycz.
Ocet balsamiczny powinien być najwyższej jakości. Gęsty, słodkawy bo wtedy idealnie oblepia składniki. Do upieczonych kąsków można dodać rukolę i np. pokruszony „serek” z migdałów lub nerkowców.
Ja zastosowałem buraki o podłużnym kształcie. Są słodsze i szybciej się pieką. Niedługo pojawią się średniej wielkości buraczki botwinnkowe, które będą idealne do tej potrawy

SKŁADNIKI:


– 4 średniej wielkości podłużne buraki
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
– 20 cm łodyga rabarbaru
– łyżka zataru
– łyżeczka suszonego tymianku lub 3 gałązki świeżego
– 3-4 łyżki octu balsamicznego


WYKONANIE:


– buraki dokładnie umyć, zawinąć w folię i piec godzinę w 220°C, wystudzić i obrać. Pokroić na kawałki
– w misce połączyć buraki, ananasa i pokrojony w kostkę rabarbar
– dodać zatar, tymianek i ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać
– całość przenieść do naczynia żaroodpornego i piec w 180°C prze 30 minut
– posypać listkami kolendry lub mięty


4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *