PEŁNOZIARNISTE BUŁY HAMBURGEROWE
weganon 10 maja 2015

Kupienie dobrych bułek do hamburgerów i w dodatku wegańskich można powiedzieć graniczy z cudem. Jeśli już takie znajdziemy to często mają o kilka składników więcej niż byśmy chcieli. Oprócz składu trafiają się jeszcze rodzaje, które jak są miękkie to się rozpadają a jak mają bardziej zwartą strukturę, to się kruszą. Wbrew pozorom wykonanie dobrej buły nie jest ani trudne ani pracochłonne.
Dla osób, które już mają praktykę pieczenia chlebów czy bułek to przysłowiowa bułka z masłem (tu bardziej pasuje z margaryną :-) )
Zmieszanie mąki pełnoziarnistej orkiszowej z razową pszenną i dodatki różnych ziaren dają pieczywo o przyjemnym orzechowym smaku. Bułki są zwarte, nie puchate ale i nie ubite.
Ja do wypieków stosuję drożdże suche, które nie wymagają robienia zaczynów co znacznie skraca czas przygotowania pieczywa. Ziarna znajdują się zarówno w środku jak i na zewnątrz. Dodaję również odrobinę syropu z agawy dla głębi smaku jak i jako pożywki dla drożdży. Bułki pieką się szybko. Reasumując czas przygotowania bułek od momentu zebrania składników do chwili upieczenia to nie więcej niż 2 godziny (to tyle co przygotowanie super wegeburgera)
Jeśli raz zrobicie te bułki, to już nigdy nie kupicie gotowców :-)

SKŁADNIKI:


– 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
– drożdże suszone instant 1 torebka (7 g)
– około szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwa
– łyżeczka soli
– 4 łyżki oliwy
– 3 łyżeczki nasion lnu złocistego
– 5 łyżeczek pestek dyni
– 5 łyżeczek pestek słonecznika
– 2 łyżeczki nasion chia
– 2 łyżeczki nasion kminku
– płatki owsiane, sezam, słonecznik do osypania
– mleko roślinne do posmarowania wierzchu bułek


WYKONANIE:


– do miski wsypać obie mąki, drożdże, syrop, sól, oliwę i pestki z nasionami. Wymieszać dokładnie
– zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub maszynowo) dolewając powoli wody
– ciasto powinno być zwarte i elastyczne (wyrabiać kilka minut)
– ciasto przenieść do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na ok. godzinę (do lekkiego wyrośnięcia)
– ciasto ponownie wyrobić przez chwile
– podzielić na równe części (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać). Ja z tej ilości robię 6 bułek
– nadajemy kształt bułkom, smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy ziarnami
– układamy na papierze do pieczenia
– pieczemy 20 minut w 180°C

 

7 Komentarze

  1. Bułki najlepsze z najlepszych! Dziękuję za tak idealny przepis❤️ Wychodzą zawsze przepyszne, zazwyczaj robię większa porcję aby mieć pieczywko na następny dzień

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *