WEGAŃSKA PASCHA
weganon 3 kwietnia 2015

Można po prostu zmielić tofu, dodać bakalie, posłodzić i gotowe ale na tym blogu tak nie będzie :-)

Masa to bardzo dokładnie zmielone namoczone w mleku migdałowym nerkowce i migdały. Smakowe dodatki to orzechy włoskie i laskowe, żurawina, wanilia, skórka i sok z pomarańczy i limonki a do posłodzenia syrop z agawy. By nadać bardziej ścisłej struktury dodałem trochę kremu kokosowego, który pod wpływem niskiej temperatury tężeje.
Wiem,że nie we wszystkich rejonach kraju robi się paschę ale oprócz mazurków i bab to jeden z najczęściej podawanych deserów na Wielkanoc.
SKŁADNIKI:
 
– szklanka nerkowców
– szklanka migdałów bez skórki
– szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 pomarańcze (skórka z jednej pomarańczy + 1 łyżka soku), druga do przystrojenia
– skórka z limonki + sok z połowy
– pół szklanki suszonej żurawiny
– garść orzechów laskowych
– wanilia z 1 laski
– orzechy włoskie 
– kiwi 
– kopiasta łyżka kremu kokosowego
 
WYKONANIE:
 
– nerkowce i migdały namoczyć na kilka godzin w mleku a następnie przenieść całość do blendera i dokładnie zmiksować na gładko
– masę przełożyć na gęstą gazę lub lnianą ściereczkę i dokładnie wycisnąć jak najwięcej płynu
– do masy dodać syrop, żurawinę, wanilie, orzechy laskowe, skórki i soki z limonki i pomarańczy oraz krem kokosowy
– całość dokładnie wymieszać
– dno miseczki wyłożyć gazą lub ściereczką lnianą, wyłożyć masę i dokładnie docisnąć i wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki
– miskę odwracamy do góry dnem nad talerzem, zdejmujemy gazę
– paschę przyozdabiamy pomarańczami, kiwi i orzechami włoskimi lub innymi dodatkami
– pascha nie jest tak bardzo ścisła ale spokojnie kawałki można kroić nożem
 
 
 
 

19 Komentarze

  1. Jak duża jest ta pascha? Lub jak duży talerzyk? Dla ilu osób wystarczy? Wydaje mi się dość nieduża; czy zwiększając ilość składników zmieniać coś w przygotowywaniu? Pozdrawiam i gratuluje przepięknego i niesłychanie inspirującego bloga.

  2. Sok z cytryny do smaku lub np. sok z pigwowca. Wanilię można zastąpić np likierem migdałowym

  3. Mam pytanie, nie mogę limonki oraz pomarańcz, czy wystarczy zastąpić łączną ilością cytryny ? czy trichę mniej ? a może masz pomysł na coś innego ? Wanilii tez nie moge ale to moze coś innego …

  4. Ups! Ja dodslam tego mleka ,w ktorym sie moczyly orzechy i zmiksowalam wszystko razem. Wyszla tak gesta masa,,ze nie dalo sie nic wycisnac t tego…czy to bardzo zle??

  5. Aha! To rozumiem. Myslalam,ze to moze o mus kokosowy chodzi. Taki w sloiczkach twardy… a to smietanka kokosowa w sumie jest. Dziekuje i bede robila tp cudo na Swieta:)

  6. krem kokosowy to biała, stała część mleka kokosowego. Mleko musi mieć minimum 75% kokosa i 17% tłuszczu. Puszkę wstawić na 1 dzień do lodówki i wyjąć. Wodę wylać

  7. Świetna !!! Nie lubię tradycyjnych pasch serowych (mimo, że jem nabiał) ale bardzo chętnie wypróbuję Twojej nerkowcowej wersji – jutro robię :)

  8. generalnie, nigdy nie jadłam paschy, bo u nas się nie jada (kiedyś na pewno zrobię, vegan oczywiście) – myślę, że pokombinuję z sernikiem, bo to tradycyjny wypiek w moim domu na święta – tyle, że ja go zweganizuję (uwielbiam wegańskie serniki <3) :)

  9. prześliczna jest i pewnie przepyszna! :) miałam robić paschę, ale plany mi się nieco zmieniły, choć tak bardzo kusisz swoją… na pewno kiedyś spróbuję :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *