PIKNIKOWY SOS BBQ
weganon 25 kwietnia 2015

Pierwszy raz mi się zdarzyło, że dodatek do dania okazał się lepszy od niego. Nie przypuszczałem, że sos BBQ może być tak dobry jak się okazało. Niektórzy zastosowali go do wytrawnych dań a inni nawet do ciasta (apokalipsa :-) ).
Sos jest świetny jako maczanka ale i do marynowania warzyw na grilla. Składa się z sosu pomidorowego, ketchupu, ostrości daje harissa a słodyczy syrop z agawy z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Przepis miał być w towarzystwie burgerów ale zasłużył na osobny post.
Weganogarnio Krakowska, to dla Ciebie :-)

SKŁADNIKI:


– szklanka sosu pomidorowego
– pół szklanki ketchupu
– łyżeczka musztardy
– szklanka żurawiny
– łyżeczka harissy
– 4 łyżki octu balsamicznego
– 1 szalotka
– łyżeczka papryki wędzonej w proszku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka nasion kolendry
– 4 ziarna ziela angielskiego
– syrop z agawy lub klonowy


WYKONANIE:


– czosnek i cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju i dodać sos pomidorowy, kolendrę, ziele angielskie, pół szklanki żurawiny i dusić 5 minut
– wyjąć ziele, dodać ketchup, paprykę, harissę i musztardę i dusić 5 minut
– całość dokładnie zmiksować i dodać ocet i syrop do smaku oraz resztę żurawiny i poddusić chwile
– sos jest świetny na zimno i na ciepło

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *