BURGERY Z BATATÓW, POLENTY I KONOPI Z BAZYLIOWYM SOSEM TAHINI
weganon 29 kwietnia 2015

Kolejny burger wege, który zaskakuje smakiem. Bataty pomimo swojego słodkiego smaku świetnie przyjmują inne i w połączeniu z kwaśnym czy ziołowym dają fajny efekt.
Pieczone bataty połączyłem z polentą i dodałem ziarna konopi, które mają bardzo duże ilości białka i mikroelementów. Składnikiem zagęszczającym są grubo mielone płatki żytnie. By nadać charakteru burgerom dodałem harissy i wędzonej papryki oraz spora ilość czosnku i suszonego oregano.
Od jakiegoś czasu preferuję burgery już nie w bule a jako samodzielne danie na talerzu. Dlatego polewam je obficie sosem. Tym razem to zmiksowana pasta tahini z sokiem cytrynowym i bazylią.
Dopóki będzie można dostać tanie bataty w jednym z dyskontów, to nie znikną z mojego stołu :-)

SKŁADNIKI:


– 4 średnie bataty
– pół szklanki polenty
– szklanka płatków żytnich
– 4 łyżki nasion konopi 
– pół łyżeczki harissy
– łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
– łyżka oregano suszonego
– sól i pieprz do smaku
– 3 starte ząbki czosnku
– 1 pęczek natki kolendry
– sok z połowy cytryny
– 10 listków bazylii
– 3 łyżki tahiny


WYKONANIE:


– bataty umyć i zawinąć w folię i upiec do miękkości (ok. godzinę) w 220°C. Wystudzić i obrać
– polentę wsypać do garnka i dodać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut), wystudzić
– płatki zmielić na grubo za pomocą blendera ręcznego
– czosnek rozetrzeć z odrobiną soli
– malakserem lub blenderem ręcznym zmielić bataty i polentę. Dodać konopie, czosnek, płatki, harissę, paprykę, oregano, 
– zostawić kilka listków kolendry a resztę drobno posiekać i dodać do masy
– doprawić solą i pieprzem
– kłaść łyżką na papier do pieczenia trochę masy i formować burgery
– piec 30 minut w 200°
– do pojemnika włożyć tahinę, sok z cytryny i bazylię oraz trochę wody i zmiksować. Dodatkiem wody regulować gęstość sosu
– polać sosem burgery, posypać listkami kolendry i zajadać ile wlezie :-)



3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *