WEGAŃSKI BIAŁY BARSZCZ NA WIELKANOC
weganon 20 marca 2015

Dwa posty temu pojawił się przepis na białą „kiełbasę” i chrzanowy sos kokosowy. Jeden post temu pojawił się przepis na zakwas do białego barszczu więc teraz połączę te dwa przepisy bu stworzyć jedną z najsmaczniejszych zup nie tylko na Wielkanoc.
Zanim dodamy zakwasu trzeba przygotować aromatyczny wywar roślinny, na który składają się marchewki, pietruszka, cebulka, czosnek i grzyby suszone (a dokładnie jeden). Całość doprawiona sowicie majerankiem i sosem chrzanowym, który nada ostrości a zarazem zastąpi nam śmietanę.
Warzywa można wyłowić lub pokroić na małe kawałeczki a całość dopełni natka z pietruszki z wegańską kiełbasą.

SKŁADNIKI:


– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 suszony spory kapelusz prawdziwka lub innego grzyba
– 3 ząbki czosnku
– zakwas na barszcz
– natka z pietruszki
– 1 mała cebulka
– majeranek
– 1 listek laurowy
– 2 ziarenka ziela  angielskiego
– sól i pieprz do smaku
– kokosowy sos chrzanowy


WYKONANIE:


– warzywa pokroić na małe kawałki, dodać grzyb, listek i ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości
– dodać zakwas. Ja stosuję proporcję 0,5 litra zakwasu na 1 litr wywaru ale zależy wszystko od gustu 
– zupę doprawić sosem chrzanowym, solą i pieprzem
– dodać natkę i majeranek do smaku oraz pokrojoną białą „kiełbaskę”
– lubię zajadać barszcz w chlebie razowym :-) oczywiście bez tych bazi co są na zdjęciu :-)

 

5 Komentarze

  1. Bazie (na Kaszubach) zjada się (jedną, symbolicznie), żeby uchronić się od bólu gardła. :) Więc, jak widać, bazie kotki też można konsumować. :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *