TAPIOKA Z SYROPEM DAKTYLOWYM I OWOCAMI
weganon 26 marca 2015

Po raz pierwszy miałem okazję spróbować tapiokowych kuleczek. Ich smak jest lekko mączny ale to przyjemny smak. Tapioka otrzymywana jest z manioku i stanowi jego cukrową frakcję (skrobia z bulw). Kuleczki namoczyłem w mleku ryżowym po czym odlałem je i wymieszałem tapiokę z syropem daktylowym i świeżymi owocami. Pewnie niektórych zdziwi fakt, że nie gotowałem tapioki. Próbowałem obu wersji i zdecydowanie wolę wersję surową ale podam też i wersję gotowaną.
Polecam jako szybki deser z nowym składnikiem bo oprócz smaku fajnie prezentuje się wizualnie i daje niesamowite doznania, kiedy kuleczki pękają i fajnie skrzypią w ustach :-)

SKŁADNIKI:


– pół szklanki kuleczek tapioki
– szklanka mleka ryżowego lub innego roślinnego
– 2 łyżki syropu daktylowego
– świeże owoce i orzechy


WYKONANIE:


– tapiokę zalać mlekiem ryżowym i odstawić na 45-60 minut a następnie w nim ugotować ok. 15 minut (kuleczki przybiorą przezroczysty wygląd) lub odlać mleko i nie gotować
– do gęstego deseru dodałem syrop daktylowy i wymieszałem
– dodałem część owoców i wymieszałem 
– odstawiłem do wystygnięcia (jeśli było gotowanie)
– przełożyłem słodkie kuleczki do słoika i ozdobiłem owocami i orzechami

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *