PEŁNOZIARNISTE ZAWIJASY Z MNÓSTWEM WARZYW
weganon 13 marca 2015

 

Można powiedzieć,ze jest to swego rodzaju lazania w formie ślimaczka. Ciasto wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z curry a nadzienie to bakłażan, cukinia, szpinak, oliwki itd. Po rozwałkowaniu ciasta i ułożeniu nadzienia wszystko rolujemy i tniemy na kawałki by później upiec zawijasy w aromatycznym sosie pomidorowym.
Całość dopełnia dodatek tahiny i harrisy by nadać arabskiego stylu tej potrawie

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 2 szklanki maki pełnoziarnistej pszennej
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– łyżeczka curry
– woda


Na nadzienie:
– 1 średni bakłażan
– 1 cukinia
– 10 listków szpinaku
– 10 listków bazylii + reszta z doniczki
– 10 czarnych oliwek
– 10 małych pomidorków
– 1 średni pieczony burak
– 1 łyżka suszonego oregano
– litr soku pomidorowego
– 2 łyżki tahiny
– 1 łyżeczka harrisy
– sól do smaku
– 1 łyżka czarnuszki


WYKONANIE:


– ciasto – wszystkie składniki prócz wody wymieszać i dodawać stopniowo wodę w ilości by powstało elastyczne ciasto (jak na pierogi), ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta
– sos pomidorowy wymieszać z bazylią (odłożyć z doniczki 10 listków) i harrisą, dokładnie zmiksować i rozsmarować sos na cieście (około połowa sosu)
– wszystkie warzywa pokroić w cienkie plasterki, szpinak porwać na mniejsze kawałki
– na sos wyłożyć warzywa i zioła polać tahiną, posypać oregano, czarnuszką i solą

– zaczynamy rolować od szerokiego boku, rulon tniemy na plastry grubości ok 5 cm
– do naczynia w którym zawijasy będą pieczone wlewamy część sosu i układamy ślimaczki a następnie pomiędzy nie resztę sosu
– pieczemy ok. 40 minut w 200°C
– posypujemy listkami bazylii i gotowa pyszna wyżerka :-)


9 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *