PEŁNOZIARNISTA BABA WIELKANOCNA Z CYTRYNĄ I SZAFRANEM
weganon 31 marca 2015

Święta tuż tuż więc przyszedł czas na babę wielkanocną. Nie jest to babka drożdżowa bo za taką nie przepadam a bliżej jej do piaskowej choć jest bardziej wilgotna.
Ciasto jest z trzech rodzajów mąk: pełnoziarnistej pszennej, orkiszowej i zwykłej pszennej. Tłuszczem jest olej z prażonych orzechów włoskich zmieszany z olejem z pistacji. Brak jajek. Brak cukru – dodałem syrop z agawy zmieszany z syropem jęczmiennym. Baba jest na mleku owsianym i soku z cytryny. Dodatkowy smak zapewnił jej szafran i żurawina.
Lubię robić ciasta gdzie w jednej misce miesza się składniki suche a w drugiej mokre. Rach ciach wymieszane i gotowe do pieczenia bez zbędnych ceregieli. W końcu przed Świętami nie ma czasu :-)

SKŁADNIKI:


– po szklance mąki: pełnoziarnistej pszennej i orkiszowej oraz pszennej 450 lub 500
– pół szklanki oleju (u mnie z orzechów włoskich i pistacji 1:1)
– szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– pół szklanki syropu z agawy
– pół szklanki syropu jęczmiennego
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka suszonej żurawiny
– szczypta soli
– kilka pręcików szafranu
– wanilia z 2 lasek
– sok i skórka z 2 cytryn


WYKONANIE:


– w jednej misce mieszamy składniki suche (poza żurawiną)
– do szklanki mleka dodajemy szafran i odstawiamy na 10 minut mieszając co jakiś czas 
– do drugiej miski dodajemy składniki suche i przecedzone przez sitko mleko z szafranem
– dokładnie mikserem mieszamy wszystkie składniki
– dodajemy żurawinę i mieszamy
– formę do baby smarujemy cienko olejem i wysypujemy np. mąką pszenną (ja używałem formy silikonowej więc nie było takiej potrzeby)
– formę wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę (do suchego patyczka)
– babę można dowolnie przyozdobić. Ja najbardziej lubię z lukrem cytrynowym


5 Komentarze

  1. Zabieram się za wykonanie baby. Mam tylko problem ze zrozumieniem: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szkl. orkiszowej i 1 szkl. pszennej tortowej, w sumie 3 szklanki mąki?

  2. przepiękna baba – jak ta lala haha 😀 ja na święta będę piekła, oczywiście z nadmiaru przepisów nie wiem jeszcze jaką, ale na pewno coś się upiecze! Twoja bardzo kusi, taka lekka i puszysta się wydaje :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *