ORZECHOWO – CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI
weganon 3 marca 2015

 

W tym cieście dałem upust swojemu zamiłowaniu do czekolady i wszelkim orzechom. Ich ilość jest powalająca a mały kawałek ciasta poprawia humor nawet w najgorszy dzień :-)
Ilość składników jest spora ale ciasto robiłem na zamówienie dla sporej liczby gości więc musiało powstać w dużej tortownicy. Na własne potrzeby spokojnie można ilość składników podzielić przynajmniej na połowę.
Spód to mieszanka nerkowców, migdałów i fistaszków z daktylami a krem czekoladowy to trochę przypadek bo miał być tylko krem kokosowy z 90% czekoladą ale akurat robiłem mleko z nerkowców i migdałów i nie miałem już ochoty zmielonych orzechów zamieniać w ser więc dodałem do kremu.
Co do owoców to wiem, że nie jest teraz na nie sezon ale tak ładnie na mnie patrzyły w sklepie, ze nie mogłem ich ominąć :-)


SKŁADNIKI:


Na spód:
– po szklance: nerkowców, migdałów i fistaszków niesolonych 
– 2 szklanki daktyli
– 3 łyżki oleju kokosowego


Na krem:
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– 4 czekolady wegańskie
– 2 łyżki kakao
– po 1 szklance: nerkowców i migdałów
– 3 łyżki cukru melasowego muscovado lub syropu z agawy (tak na prawdę to ilość słodziwa do smaku)
– skórka z jednej cytryny


– owoce do przybrania


WYKONANIE:


– nerkowce, migdały i fistaszki zmiksować na drobne okruszki
– daktyle namoczyć w wodzie na godzinę, odcisnąć nadmiar wody i zmielić, dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na godzinę
– nerkowce i migdały bez skórki namoczyć na noc w wodzie, przemyć i jeżeli robimy mleko na każda szklankę namoczonych orzechów zalać 3 szklankami wody i zmiksować dokładnie blenderem, odcedzić mleko a zawiesinę wykorzystać do ciasta lu zmiksować orzechy i migdały bez dodatku wody
– do garnka dodać zmielone orzechy, krem kokosowy, połamaną czekoladę, kakao, słodziwo i skórkę z cytryny, cały czas mieszając podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, masę lekko przestudzić i przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki
– gdy krem zacznie się ścinać ułożyć na wierzch owoce
– wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin
– wystarczy kawałek i zapas czekolady na kilka dni zapewniony :-)

8 Komentarze

  1. Fajny przepis, sporo w nim energetycznych skladnikow nerkowiec, rozne orzeczy, ciasto w ktorym udalo sie przemycic sporo dobrych rzeczy. Pozdrawiam serdecznie Beata

  2. Jak pisałem na wstępie ti ilość była na dużą 30 cm tortownicę. Na normalną wystarczy spokojnie połowa składników

  3. wystarczy spojrzeć, od razu ślinka cieknie! a po przeczytaniu składników jeszcze bardziej! na słodkości zawsze znajdzie się miejsce – tylko takie, domowe i zdrowe, uwielbiam! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *