WEGAŃSKI NABIAŁ Z ŁUBINU – MLEKO I SER
weganon 21 lutego 2015

Łubin to kolejna strączkowa alternatywa dla soi. Większości łubin kojarzy się z pięknymi kolorowymi kwiatami lub rośliną pastewna. Jak się okazuje pewne odmiany (nie zawierające trujących alkaloidów) są jadalne. Ziarno jest dość mało popularne w Polsce a szkoda bo jest dość smaczne i można z niego wyrabiać różności na wegański stół (kilka propozycji pokaże się na blogu).
Na początek przedstawiam mleko i serek, które przygotowuje się analogicznie jak na tym blogu nabiał z ciecierzycy. Mleko jest przyjemne w smaku a serek wyszedł bardzo kremowy co stanowi świetną propozycję po doprawieniu ziołami jako sos do makaronu.

SKŁADNIKI:


– szklanka suchych ziaren łubinu (u mnie łubin wąskolistny)
– woda do namoczenia i 3 szklanki do produkcji mleka
– dodatki smakowe dla mleka i serka (tu pozostawiam dowolność)
– sok z 1 cytryny 


WYKONANIE:


– ziarna łubinu zalać woda i odstawić na noc (co najmniej 10 godzin)
– odlać wodę a ziarna przepłukać kilkakrotnie zimną wodą
– na każdą szklankę namoczonych ziaren wlać 3 szklanki wody i przełożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmiksować
– odcedzić na gazie płyn od osadu i uzyskujemy mleko (pozostałe farfocle wysuszyłem i mam mąkę z łubinu)
– aby przygotować serek mleko podgrzać do wrzenia i dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia i odcedzić na gazie powstały osad, który jest serkiem

13 Komentarze

  1. wymieszaj mleko z np mąką ryżową, gałką solą i pieprzem i podgrzej do zgęstnienia. Ja tak robie sos beszamelowy

  2. Zrobiłam mleko, ma mocny, grochowy zapach i zastanawiam się do czego je zużyć. Miało być do granoli, ale nie da rady z takim zapachem. Z okary pasztet zrobię, to akurat pasuje.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *