TORTILLE Z DODATKAMI
weganon 5 lutego 2015

Wczoraj były robione tortille z razowej mąki orkiszowej, żołędziowej i semoliny (przepis TU). Dziś czas je użyć w praktyce. W skład wkładki wchodzi: marchewka, dymka, kapusta biała, duszone grzyby, ogórek kiszony czyli nic wyszukanego. Sos wykonany z słonecznika, awokado, czosnku i nieaktywnych drożdżowych płatków.
Wystarczy 1 sztuka by mieć obiad z głowy – bardzo syte :-)


SKŁADNIKI:


– tortille
– marchewka
– dymka
– kapusta białą
– grzyby (pieczarki lub leśne)
– kiszony ogórek
– tymianek do smaku
– na sos – pół szklanki ziaren słonecznika, 1 awokado, 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych, sól i pieprz


WYKONANIE:


– warzywa pokroić w cieniutkie paseczki
– grzyby pokroić w większe kawałki i podsmażyć na suchej patelni a następnie dodać odrobinę wody i poddusić do miękkości, wymieszać z tymiankiem
– sos – słonecznik zalać w szklance wrzątkiem do pełna, odstawić na godzinę i zmiksować z tą samą wodą, awokado, czosnkiem i musztardą na gładką masę, dodać sól i pieprz do smaku
– tortille podgrzać i wysmarować sosem , ułożyć składniki i zwinąć

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *