WEGAŃSKI NABIAŁ Z CIECIERZYCY – SER
weganon 14 lutego 2015

Próbowałem zrobić ser z mleka ciecierzycowego ale niestety nie wyszło. Mleko owszem ścięło się ale powstały bardzo drobne kuleczki w ilości, która nie powaliła mnie. Dlatego poszedłem tropem przepisu birmańskiego i wykonałem tofu z maki ciecierzycowej. Zrezygnowałem z kurkumy i dodałem więcej wody by otrzymać ser bardziej jedwabisty niż zbity. Wyszedł super. Trzyma kształt, w smaku delikatny bez posmaku strączków, świetny do ciast i past do chleba. Plany mam szerokie z wykorzystaniem tego sera, które bardzo prosto się robi tylko czas oczekiwania jest trochę długi ale na coś dobrego warto czekać.

SKŁADNIKI:


– szklanka maki z ciecierzycy
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli


WYKONANIE:


– mąkę rozrobić dokładnie by nie było grudek z 1 szklanką wody
– w garnku ugotować 2 szklanki wody i dodać zawiesinę z mąki
– ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając bo się lubi przypalać gotować 10 minut. Powstanie gęsta błyszcząca masa.
– dowolne naczynie płaskie (u mnie forma do pieczenia) wyłożyć ściereczką lnianą lub gazą i wlać masę
– naczynie odstawić do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce na dobę
– ser ze ściereczką przełożyć na deskę do krojenia i zdjąć ściereczkę. Ser jest delikatny i daje się kroić nożem
– jeżeli chcemy mieć bardziej zbity ser, należy wziąć 2 szklanki wody.

 

54 Komentarze

  1. Surowa mąka też jest gorzka, dlatego zastanawiam się czy ser też taki ma być, czy może podczas dłuższego gotowania powinien trochę stracić z goryczy.

  2. Witam :) Serek zrobiony. Mam tylko pytanie o gorzki posmak – czy to normalne, czy z moją mąką coś nie tak, czy może za krótko gotowałam?

  3. Tofu birmańskie jest specyficzne w smaku i najlepiej podawać z aromatycznymi składnikami. W pastach z dodatkiem suszonych pomidorów, aromatycznych ziół. Można panierować i smażyć

  4. Zrobiłem, konsystencja super, smak troszkę mniej, zjadłem sobie z sojonezem – dobre, choć smakuje trochę jak mielonka 😀 Do jakich past można go użyć? Można go zapiekać? Dzięki!

  5. SUPER PRZEPIS, wypróbuje jak najszybciej :) a można je mrozić ? Czy ma ilość dni w których trzeba je spożyć ? :)

  6. Ciężko dostać mąkę z cieciorki czy moze zrobic masę ze zblendowanej namoczylonej cieciorki?? I jakby to technicznie rozegrac?

  7. Dzień dobry, bardzo kusi mnie ten ser, chciałabym zrobić z płatkami drożdżowym. Ile i kiedy mam dodać?

  8. Nie moge nigdzie znalezc maki z ciecierzycy. Ostatnio gdy robilam ja z ziaren pobilam mlynek. Jakas inna bezglutenowa maka tez by zadzialala w tym przepisie? Jaglana? :)

  9. Tak i smak jest wtedy bardziej serowy. Dodaje je wtedy, kiedy ser jest z przeznaczeniem wytrawnym. Jak do słodkich, to nie dodaje

  10. niestrety potwierdzam- mnie tez wyszła pasta, w smaku oki, ale konsystencja – lipa

  11. Ale przecież w przepisie są 3 szklanki wody… a na końcu, że jak chcemy bardziej zbity to zrobić z 3 szklanek wody 😛 to ile w końcu dać?

  12. Kurcze, zrobiłam to 2 dni temu z 2,5 szklankami wody i wyszła mi pasta.
    Mojego nie da się kroić :c

  13. nie rozumiem tego, jesli chcesz, żeby ser wyszedł bardziej ścisły weź 3 szk wody a w przepisie są własnie 3 szkl wody. O co chodzi ?

  14. Dziękuję za szybką odpowiedź :) właśnie zrobiłam i wydaje mi się, że masa jest na tyle gęsta, że da radę jako baza sernika. Za to na górę wyczaruję coś z agarem i sezonowymi owocami, jakoś maliny mi tu najbardziej pasują. Serdecznie pozdrawiam :)

  15. Mam pytanie… czy struktura tego sera nadawałaby się jako baza sernika? Chciałabym zrobić na podstawie tego przepisu sernik gotowany czekoladowy.

  16. To jest przepis podstawowy. Stosuje ten ser do dan słodkich i wytrawnych. Jak chce mieś tylko np na kanapki to dodaję zioła, czosnek, paprykę wędzoną i sól

  17. Cieszę się. Ja właśnie zrobiłem bardziej ścisły tzn z 3 szklanek wody. Taki jest dobry do duszenia, smażenia i marynowania

  18. Tak. Jest to klasyczny przepis na birmańskie tofu tylko w oryginale jest jeszcze kurkuma i mniej wody. Polecam bo nie czuć tego charakterystycznego smaku strączkowego jaki ma tofu sojowy

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *