JAGLANY CREME BRULEE
weganon 13 lutego 2015

 

Creme brulee to klasyczny deser francuski na bazie śmietany, czasem mleka z żółtkami. W moim wydaniu nie ma mowy o takim składzie. Ten krem składa się z kremowej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym z sokiem pomarańczowym. Mało składników, szybkie przygotowanie. Karmelowa skorupkę na wierzchu można przygotować za pomocą palnika lub wstawić naczynka po rozgrzany grill w piekarniku (260 stopni) do chwili uzyskania brązowej skórki. Krem smakuje najlepiej mocno schłodzony.
SKŁADNIKI:
 
– szklanka kaszy jaglanej
– szklanka mleka kokosowego
– szklanka soku pomarańczowego
– skórka z 1 pomarańczy
– łyżka cukru muscovado
– cukier biały do posypania wierzchu
 
WYKONANIE:
 
– kaszę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i odlać wodę a następnie przepłukać kaszę kilka razy ciepłą wodą (pozbywanie się goryczki)
– kaszę zalać w garnku mlekiem i sokiem, dodać muscovado i na małym grzaniu ugotować kaszę do miękkości (powinna się lekko rozkleić wchłaniając cały płyn), wystudzić
– zimną kaszę przełożyć do malaksera, dodać skórkę pomarańczową i bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
– masę przełożyć do małych naczynek do zapiekania lub jednego większego, posypać z wierzchu cukrem i i wytworzyć brązową karmelową skórkę palnikiem lub wstawiając naczynia pod rozgrzany grill w piekarniku ( u mnie 260 stopni 10 minut)
– krem schłodzić i zajadać
 
 

 

9 Komentarze

  1. Normalnie wyczytałaś w moich myślach. Właśnie zrobiłem panna cottę ale się schładza i ścina i dopiero jutro będzie na blogu a creme brulee bez jajek smakuje jak z jajkami :-)

  2. Jaka szkoda, że karnawał się kończy. Poczekam z wypróbowaniem do kwietnia. Nie mogę sobie wyobrazić smaku creme brulee bez jajek. Ciekawa jestem, kiedy wpadniesz na pomysł wegańskiej panna cotty 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *