JAGLANO – FASOLOWY SEREK TOPIONY Z KMINKIEM
weganon 27 lutego 2015

 

Były sery z nerkowców, migdałów, ciecierzycy i łubinu. Czas na kasze jaglaną, z której już chyba można wszystko zrobić co możliwe.
Kasza jaglana została zmiksowana na gładko z białą fasolą i do serowego smaku doprawiona płatkami drożdżowymi i rośliną, która ma bardzo mocny serowy smak czyli kozieradką. Jako dominujący smak posłużył kminek.
Pierwszy raz stosowałem kozieradkę w kuchni i powiem, że to mocna przyprawa więc nie należy przesadzać z jej ilością. Polecam kupić mieloną choć w kawałkach też może być ale trzeba ją samodzielnie zmielić.
Serek ma maziowatą konsystencje i smakuje wybornie z pomidorem lub kiszonym ogórem :-)

SKŁADNIKI:


– 100 kaszy jaglanej
– 1 puszka białej fasoli (250 g)
– łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
– mielona kozieradka (ilość do smaku, u mnie 1/4 łyżeczki)
– starty mały ząbek czosnku
– 2 łyżeczki kminku w ziarenkach
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– kaszę jaglaną ugotować w wodzie do rozklejenia, wystudzić
– do blendera włożyć kasze, fasole i płatki, dokładnie zmiksować
– dodać pozostałe składniki i wymieszać
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny i gotowe – szybko i smacznie

9 Komentarze

  1. Ten przepis jest fenomenalny! Przez kilka lat na „weganie” brakowało mi tego smaku… odżyły wspomnienia z dzieciństwa – śniadania u Babci i robiony przez Nią domowy ser. Dziękuję serdecznie :)

  2. Mnie również zafascynował ten przepis. Jestem ciekawa smaku. To faktycznie jakaś alternatywa, dla sera topionego.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *