FRITTATA Z MĄKĄ CIECIERZYCOWĄ I WARZYWAMI
weganon 22 lutego 2015

Jakiś czas temu robiłem placki z mąki z ciecierzycy. Smakowały wybornie z sosem pomidorowym i seitanem. Postanowiłem trochę zmodyfikować ten przepis tworząc jeden duży placek z różnymi warzywami i tak powstała frittata.
Skład dodatków można spokojnie modyfikować. U mnie to grzyby, suszone pomidory, jarmuż, szpinak, czerwona papryka. Mąkę ciecierzycową wymieszałem z nieaktywnymi drożdżami (nadają serowo – jajeczny smak), czosnkiem niedźwiedzim, oregano, pieprzem i solą. Jako dodatek ostrości dodałem marynowany zielony pieprz. Placek jest bardziej przypieczony bo taki lubię ze słodkim sosem chilli lub ketchupem.
Frittata zniknęła szybciej niż się pojawiła :-)

SKŁADNIKI:


– 1 szklanka maki z ciecierzycy (Besan)
– szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) lub wody
– 2 łyżki nieaktywnych drożdży
– 1 łyżeczka żółtej curry
– po 1 łyżce suszonego oregano, czosnku niedźwiedziego
– 10 pieczarek lub boczniaków pokrojonych w grube paski
– pół czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
– 1 szalotka pokrojona w kostkę
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
– 2 drobno porwane liście jarmużu
– 5 drobno porwanych liści szpinaku
– 5 pomidorów z zalewy
– dowolny sos do polania gotowej frittaty


WYKONANIE:


– mąkę zalać mlekiem lub wodą, dodać oregano, curry, czosnek, sól, pieprz i płatki drożdży i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut
– pieczarki, pomidory z zalewy, paprykę i szalotkę podsmażyć na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów do zezłocenia, dodać szpinak i jarmuż i chwilę jeszcze podsmażyć
– na warzywa wylać masę i na średnim ogniu smażyć do momentu ścięcia się masy (jak na górze nie będzie już żółtej cieczy)
– placek przewrócić na drugą stronę (ja biorę dużą pokrywkę od garnka wielkości patelni i obracam do góry dnem a następnie zsuwam z pokrywki z powrotem na patelnię) i jeszcze chwilę smażyć
– polać sosem i wcinać :-)

 

9 Komentarze

  1. Za trzecim razem wyszło :) Pycha, na stałe już w moim jadłospisie <3 Musiałam kupić inną patelnię, ale opłacało się !

  2. Hej,
    Jakiej konsystencji ma być ciasto w środku po usmażeniu ? Oczywiście spaliłam od spodu, chyba za gruba mi wyszła no i w środku wilgotna była trochę 😀 Nie mam wprawy w robieniu takich rzeczy, ale przepis mnie skusił :)

  3. No i mam suuuuuuper pomysł na obiad! Robię! Za przepis dziękuję zawczasu, bo czuję, że będzie wyborna :) Pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *