CIECIERZYCOWO – JARMUŻOWE KULKI
weganon 16 lutego 2015

Z produkcji mleka z ciecierzycy pozostały mi „odpadki” ziaren. Wyglądają one jak zmielona surowa ciecierzyca do falafela więc w tym przepisie moje odpadki można tym zastąpić.
Resztki ciecierzycy połączyłem z surowym jarmużem, oregano, tymiankiem, cynamonem, kminem i czosnkiem niedźwiedzim. Kulki upiekłem a nie smażyłem i wyszły chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Fajnie smakują z sosem pomidorowym lub jaglanym.

SKŁADNIKI:


– 1 szklanka zmielonej ciecierzycy surowej (można zmielić w malakserze)
– 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu
– po łyżce: suszonego oregano, tymianku, czosnku niedźwiedziego, kminu rzymskiego, cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego+6 łyżek wody
– ewentualnie woda do sklejenia masy


WYKONANIE:


– do malaksera włożyć ciecierzycę i jarmuż, dokładnie zmielić
– masę przełożyć do miski
– za pomocą moździerza sproszkować przyprawy i dodać do miski z ciecierzyca i jarmużem
– mielony len połączyć z wodą i odstawić na 10 min, do spęcznienia i dodać do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz oliwę 
– jeśli masa się  nie klei dodajemy wodę
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C i gotowe


2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *