BULWIASTY PASZTET
weganon 27 lutego 2015

 

Do tej pory robiłem zazwyczaj pasztety głównie oparte na strączkach ale czemu nie zmienić przyzwyczajenia.
Ten pasztet jest bogaty w skrobie pochodzącą z różnych bulw. Składa się z batatów, selera, topinambura, ziemniaków, buraków, grzybów no i standardowego ale nie dominującego dodatku białej i czerwonej fasoli.
Występuje tu faza podwójnego pieczenia. Warzywa są pieczone, mielone i powtórnie pieczone jako pasztet.
Pasztet jest wilgotny, lekko maziowaty ale utrzymuje kształt po upieczeniu. Można potraktować go jako dodatek na pieczywo ale i po podgrzaniu jako danie obiadowe (taka pieczeń)

SKŁADNIKI:


– 2 średnie bataty
– 2 średnie ziemniaki
– 1 burak
– 1 średni seler
– 3 topinambury
– 300 g grzybów (u mnie mrożone podgrzybki, które trzeba rozmrozić)
– po puszce białej i czerwonej fasoli
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano, tymianku
– starta gałka muszkatołowa
– 3 łyżki otrębów owsianych
– mielona orzechy laskowe lub włoskie


WYKONANIE:


– wszystkie bulwy pokroić na średniej wielkości kostkę, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości (warzywa pieką się w różnym tempie ale godzina powinna wystarczyć) w temperaturze 220°C
– warzywa wystudzić i przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować blenderem ręcznym
– doprawić solą i pieprzem
– formę na keks wysmarować oliwą i wysypać mielonymi orzechami i wyłożyć masę
– pasztet piec godzinę w 190°C
– przed krojeniem dobrze wystudzić

 

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *