WEGEBURGER NR 3 – STRONKBURGER
weganon 9 stycznia 2015

 

Kolejny w kolekcji wegeburger. Tym razem STRONKBURGER (nie mylić ze strongburgerem bo burgerów piwnych to raczej nie ma, ale może kiedyś, kto wie :-))
Oczywiście chodzi o warzywa strączkowe. Jest ich w tych burgerach sporo. Niektórych pewnie zdziwi, że nie ma soi. I nie będzie bo jest to jedyne warzywo strączkowe, które mój organizm nie przyjmuje pod każdą postacią. Burgery są doprawione ziołami pasującymi do ziaren – majeranek i gałka muszkatołowa.



SKŁADNIKI:

 

 

– każdego ziarna po pół szklanki
– majeranek, świeżo tarta gałka muszkatołowa
– 3 łyżki mąki gryczanej
– sól, pieprz
– sezam do panierowania


WYKONANIE:


– wszystkie ziarna prócz mrożonego groszku namoczyć na noc.
– po namoczeniu odlać wodę i wszystkie razem ugotować (nie martwić się, że jedne będą już miękkie a inne twarde, poczekać aż wszystkie będą już miękkie)
– groszek zielony ugotować oddzielnie
– fasolki i grochy zblendować (nie musi być na bardzo gładko), dodać zioła i przyprawy do smaku oraz mąkę
– po dodaniu mąki usmażyć jeden burger na próbę, jeśli się rozpadają, dodać jeszcze trochę mąki.
– smażyć na złoto z obu stron
– mi najbardziej smakują na zimno z kiszonym ogórkiem, majonezem wegańskim i kiełkami fasoli

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *