WEGAŃSKIE PRODUKTY KOKOSOWE
weganon 4 stycznia 2015
 

Na temat właściwości zdrowotnych kokosa nie będę się rozwodził.
Poniżej przedstawiam kilka produktów jakie weganie mogą otrzymać z kokosa


WIÓRKI KOKOSOWE

Można samodzielnie otrzymać z kokosa poprzez „wydrapanie” ze środka białego miąższu.

Jednak prościej jest kupić gotowe wiórki. Polecam dokładnie sprawdzać jakie są kupowane, ponieważ niektóre są konserwowane ditlenkiem siarki. Nie polecam takich nawet po popłukaniu woda bo pozostanie wtedy resztkowy kwas siarkowy (IV), który nie jest zbyt zdrowy.
Jest wiele wiórków niekonserwowanych (np. w Lidlu).

MLEKO KOKOSOWE

Jest to produkt dość popularny. Można go dostać w sklepach najczęściej mleko jest zapuszkowane.
Często zawiera różne dziwne dodatki (syrop glukozowo – fruktozowy, konserwanty) a można samemu takie cudo wykonać:
– szklankę wiórków zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na noc.
– wiórki wraz z wodą przelać do blendera i dokładnie zmiksować na gładko (najczęściej 5 razy po ok 30 sekund). Jeżeli mleko jest gęste można dodać jeszcze szklankę wody i zmiksować
– zawartość przecedzić przez gazę lub sitko (pozostałość na sitku jest świetnym dodatkiem do ciastek lub placków), przesącz to mleko kokosowe

ŚMIETANKA (KREM) KOKOSOWY

Jeżeli pozostawimy mleko kokosowe na kilka dni w lodówce otrzymamy delikatny krem, który zbiera się w górnej warstwie. Zbiera się go delikatnie i przechowuje w lodówce (lekko twardnieje) lub poza nią (jest kremowy).
Zastosowanie może być różne. Dodatek do ciast, lodów, placków.

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *