PULPECIKI SOCZEWICOWO – GRZYBOWE Z MAKARONEM WIELOZBOŻOWYM
weganon 25 stycznia 2015

Makaron był w poprzednim poście a teraz dodatek do niego w postaci pieczonych pulpecików z soczewicy, grzybów suszonych z nerkowcami i słonecznikiem oraz mąką żołędziową. Pulpeciki są delikatne dlatego piekłem je a nie smażyłem. W smaku są orzechowo – grzybowe. Dodatek sosu pomidorowego wzmaga ten smak.


SKŁADNIKI:


– szklanka zielonej soczewicy
– po szklance nerkowców i pestek słonecznika
– 10 suszonych grzybów namoczonych w zimnej wodzie
– po łyżce mąki owsianej, żołędziowej i mielonego lnu złocistego
– 1 duża czerwona cebula
– 2 starte ząbki czosnku
– łyżeczka ziół prowansalskich i kminku
– sól i pieprz do smaku
– domowy sos pomidorowy


WYKONANIE:


– soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
– nerkowce i słonecznik zmiksować do uzyskania mąki
– do malaksera włożyć soczewicę, cebulę i grzyby i zmiksować, dodać mąkę żołędziową, owsianą, z nerkowców i słonecznika, dodać czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku
– formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia
– piec 30 minut w 180°C.
– wyjąć i wymieszać z sosem pomidorowym i makaronem

6 Komentarze

  1. Może to śmiesznie zabrzmi ale jak żołędzie (próbowałem trochę surowej), nie jest gorzka. W tych pulpetach jest lekko wyczuwalna ale tu dominują grzyby suszone. Dobrze komponuje się z ciastkach i naleśnikach z mąką orkiszową bo samodzielnie jej jeszcze nie stosowałem

  2. Stoisko Planetarianie na Bazarze Olkuska. Maja wiele fajnych mąk, kasz, ziół, ziaren i to w naprawdę przystępnych cenach i z bardzo miłą obsługą

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *