PASTA TAHINI – MASŁO SEZAMOWE
weganon 18 stycznia 2015
 

Tahini jest nieodzownym składnikiem hummusu ale i doskonale pasuje np. do tarty chałwowej z nerkowcami.
Tahini można bez problemu kupić w większych sklepach i drogą internetową. Ale jest też inna droga. Można spokojnie samemu zrobić w zaciszu domowym (cicho nie będzie jak będziemy mielić sezam :-)).
Sposób przygotowania jest banalny a uzyskana tahini to skarb, który można kilka miesięcy przechowywać w lodówce.


SKŁADNIKI:


– 2 szklanki łuskanego sezamu (niełuskany daje bardzo zdecydowany, gorzkawy smak)
– 2 łyżki oleju sezamowego


WYKONANIE:


– sezam przekładamy na gorącą suchą patelnię i lekko prażymy (do lekkiego zezłocenia bo inaczej będziemy mieć gorzką masę)
– sezam przekładamy do wysokiego naczynia i pozostawiamy do wystudzenia
– za pomocą blendera ręcznego powoli miażdżymy ziarno. Na początku jest trudno ale później idzie dużo lepiej. Dolewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania lejącej się masy
– tahini można przechowywać w lodówce 2-3 miesiące ale nie jest to realne bo znika wcześniej :-)

 

6 Komentarze

  1. Czym można zastąpić olej sezamowy? Chyba, że w tahini jest on konieczny.
    Pozdrawiam, Tadzik

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *