MAKARON WIELOZBOŻOWY
weganon 25 stycznia 2015

Uwielbiam makarony własnej produkcji. Dodaje różne składniki i mam wielkie pole do popisu w kształtach dzięki przystawkom do miksera Kitchen Aid. Makarony mogą być wykrawane ale i wyciskane. Dziś są fusilli i rigatoni.
Makaron ma wiele dodatków. Jest w nim mąka: pełnoziarnista żytnia, orkiszowa, owsiana, gryczana, żołędziowa, słonecznikowa, mielony len złocisty, semolina. Makaron to wstęp do niedzielnego obiadu. Będzie z klopsikami. Ale to w następnym poście.




SKŁADNIKI:


– po pół szklanki mąki: pełnoziarnistej żytniej, orkiszowej, gryczanej, semoliny, słonecznikowej
– po 2 łyżki: mąki owsianej, żołędziowej, mielonego lnu
– 1 łyżeczka soli
-woda


WYKONANIE:


– połączyć wszystkie składniki suche, dobrze wymieszać
– dodawać powoli wodę w takiej ilości by uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny
– wyrabiać ok 5 min.
– zawinąć kulę ciasta w folię spożywczą i odstawić na pół godziny
– z ciasta wykrawać dowolne kształty
– gotować ok. 2-3 min.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *