BECOK PO CIESZYŃSKU
weganon 13 listopada 2019

DSC_0024

Ten tydzień obfituje w fasolowe przepisy. Jesień to idealny czas na użycie tego strączka. Pasztety, zupy, gulasze, ciasta i ciasteczka, po bretońsku itd. Bogactwo białka i cennych mikroelementów. Dodatkowo uczucie sytości. Fasola to obowiązkowe warzywo nie tylko dla wegan czy wegetarian. Potrawy z fasoli, znajdziecie w każdym zakątku Polski. Najbardziej popularna jest jednak w Małopolsce, na Podkarpaciu, w województwie świętokrzyskim i na Kujawach. W tych rejonach znajdziecie prawdziwe perełki kulinarne z wykorzystaniem strączka. A, jak jest w innych rejonach kraju? Dziś skupię się na Śląsku.

W rejonach Śląska Cieszyńskiego, fasola ma ważne miejsce w dziedzictwie kulinarnym. Określana jest często fazolą lub becokiem. Zbierana późnym latem i jesienią. Spożywana, jako świeże nasiona lub suszona i wykorzystywana w okresach zimowych i wiosennych. W dawnych czasach, stanowiła niejednokrotnie substytut mięsa ze względu na dużą zawartość białka. Na terenie Beskidu Śląskiego, uprawianych jest wiele odmian fasoli, ale najpopularniejsza jest odmiana tyczna Jaś. A w jaki sposób jest przygotowywana? Odmiennie niż w reszcie kraju. Gotowana i podawana na tzw. sypko. Podawana w misach, wymieszana ze smażoną cebulką, skwarkami. Czasem polana zrumienioną bułką lub octem. Popijana kwaśnym mlekiem lub serwowana z zsiadłym mlekiem. Niektóre gospodynie podają do becoka chleb razowy, inne ziemniaki. Inną odmianą potrawy jest becok bez skwarek, a z dodatkiem suszonych śliwek. Taki zestaw podawany jest na wigilijny stół.

Moja wersja jest z duszoną cebulką, solą, pieprzem, majerankiem i wędzonym tofu. Zamiast tofu, można użyć skwarek z selera. Taka fasolka jest idealna do wszelkich kotletów, jako dodatek do obiadu.

DSC_0017

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki suchej fasoli Jaś
– 2 spore cebule

– 1 łyżka majeranku
– 180 g wędzonego tofu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– fasole namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10 godzi. Odlać wodę i przepłukać
– fasole włożyć do garnka, wlać zimną wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości (odcedzić fasole, wody nie wylewać. Pozostawić ją na zupę)
– cebule i tofu pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju, aż będą rumiane. Dodać majeranek i wymieszać
– dodać do fasoli, doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0006

DSC_0007

DSC_0001

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany