KORZENNE BISZKOPCIKI DYNIOWE
weganon 28 października 2019

DSC_0032

Wielokrotnie pytano mnie podczas wywiadów, gdy napisałem książkę, jak robić wegańskie słodkości. Jednym z najczęściej zadawanych pytań, było „jak uzyskać puszystość ciasta, bez jajek”. Zasada jest ta sama. Połączenie octu winnego, jabłkowego lub balsamicznego z proszkiem do pieczenia lub sodą. Powstający ditlenek węgla, spulchnia ciasto. Powoduje, że powstają otworki wypełnione gazem. Trzeba tylko pamiętać, by piekarnik był już nagrzany, forma wyłożona papierem do pieczenia. Trzeba szybko działać. Czas ma znaczenie. Podobnie jest z mieszaniem składników. Ma być szybkie i dokładne. Tu nie ma czasu na zabawę. Im krócej, tym bardziej puszyste ciasta lub ciastka.

Taka zasada panuje przy robieniu tych ciastek. Są lekkie, puszyste jak biszkopty. Dodatek przypraw korzennych, to obowiązek w przypadku dyni. Testowałem już połączenie dyni z octem balsamicznym. Jest idealne. Nie musicie się obawiać. Czuć tylko przyjemną słodycz. Po upieczeniu można posypać pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Biszkopciki można przełożyć kremem czekoladowym lub dżemem malinowym.

DSC_0027

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 szklanka cukru kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 szklanka mleka sojowego
– 2 łyżki octu balsamicznego

WYKONANIE:

– piekarnik nagrzać do 175°C. 2 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, przyprawę korzenną i cukier
– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut
– wlać olej i mus dyniowy. Dokładnie wymieszać. Wlać do suchych składników
– wymieszać szybko i dokładnie
– nakładać porcje ciasta na papier. Zrobić to najlepiej gałkownicą do lodów. Zachować odstępy, gdyż masa się lekko rozleje i urośnie. Grzenie góra/dół i połka lekko powyżej środka
– piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia na blasze

DSC_0042

DSC_0039

DSC_0035

7 Komentarze

  1. Hej, dzięki za kolejny rewelacyjny przepis. Nie miałam chwilowo octu balsamicznego i dyni, ale z octem jabłkowym i musem z pieczonej szarej renety też wyszły świetne :)

  2. Jak dobrze to zrobić technicznie? Przepis jest na 2 blachy ciastek. Ciastka trzeba szybko piec po zrobieniu. Co z drugą blachą ciasteczek? Może czekać te 15-17 minut?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany