BIAŁOSTOCKIE KOTLETY Z KAPUSTY
weganon 27 października 2019

DSC_0077

Mielone kotlety warzywne, to klasyka kuchni roślinnej. Wykonywane z przeróżnych warzyw. Korzeniowych, strączków. Z dodatkiem ziół świeżych i suszonych. Zagęszczane mąkami, tartą bułką, mielonymi ziarnami. Wydaje się nam, że są wymysłem naszych czasów. Nic bardziej mylnego. Znane były już ponad 200 lat temu. Zastępowały potrawy mięsne. Dawały namiastkę kuchni bogaczy. Warzywa gotowano lub pieczono w piecach. Następnie drobno siekano, przecierano przez sita lub ucierano w garnkach. Zagęszczano przeróżnymi mąkami. Dodawano ziół i przypraw, które zbierano w ogrodach, łąkach i w lasach. Smażono je na blachach lub kuchennych fajerkach. Pomysłów nie było końca. Przepisy spisywano i ukazywały się w kolejnych książkach. Pierwsze przepisy ukazały się w książkach kulinarnych dwudziestolecia wojennego.

W regionalnej kuchni polskiej, jest sporo kotletów warzywnych. Większość jest wegetariańska i ziemniaczana. Zawiera jajka. Podczas moich pobytów na festiwalach smaku, z roku na rok widzę, że zaczynają być modne. Gospodynie prześcigają się w pomysłach. W województwie podlaskim, znane są białostockie kotlety z kapusty. W swoim składzie mają ugotowana, dobrze odciśniętą z płynu białą kapustę, pieczarki, przyprawy. Panierowane i smażone na oleju. Podawane do obiadu, jako zamiennik mielonych z mięsa. Do wiązania składników używa się jajek. W moim przepisie, zastąpiłem je kaszą manną. Obowiązkowy jest dodatek kminku i drobno siekana natka pietruszki. Są wyjątkowe w smaku. Idealne do puree ziemniaczanego, marchewki z groszkiem, marchewki po mazursku czy buraczków. Biała kapusta, to nie tylko gołąbki. To warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Już niedługo zaprezentuje dwa inne przepisy regionalne z tym warzywem :)

DSC_0068

SKŁADNIKI:

– 1 mała główka lub ½ dużej kapusty
– ½ kg pieczarek
– 1 czerstwa kajzerka (użyłem grahamki)
– 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– ½ szklanki kaszy manny
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– z kapusty wyciąć głąb i grubo posiekać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 20 minut. Odlać wodę i wystudzić
– kapustę układać na gazie lub lnianej ściereczce i dokładnie odcisnąć płyn. Drobno posiekać
– pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju, aż odparuje cały płyn
– bułką namoczyć w wodzie i dokładnie ją odcisnąć
– wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać dokładnie dłońmi, kilka minut
– odstawić na 30 w chłodne miejsce
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– formować kotlety i smażyć z obu stron na rumiano

DSC_0086

DSC_0062

DSC_0082

11 Komentarze

  1. zrobione, wspaniale, uwielbiam kapuste i mielone, zreszta wszystko mialam w domu. Nie jestem weganka, czesciej odwiedzam Wegana zpowodu zdjec. Ale wysylam jego przepisy do moich wszystkich przujaciol i znajomych,. Sama raz na tydzien przyrzadzam cos bez miesa, najszesciej stad, marzac, ze ktoregos dnia moje danie bedzie wygladalo tak jak na zdjeciu.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany