KOTLETY ZIEMNIACZANO-DYNIOWE Z SOCZEWICĄ
weganon 15 września 2019

DSC_0085

Czasem bywa tak, że piekę 2-3 dynie, miksuje na mus i chowam do lodówki. Potem zastanawiam się, co zrobić. Pomysły są przeróżne. Dania wytrawne i na słodko. Proste i wymagające pracy. Na obiad, podwieczorek, śniadanie, kolacje itd. Czasem zastanawiam się, czy braknie mi pomysłów na dyniowe przepisy. Spokojnie. Nieprędko to nastąpi :)

Ten przepis powstał, jako zero waste. Ziemniaki pozostałe z obiady, zalegający w lodówce mus dyniowy. Z tych składników, powstała ostatnio babka. Dziś czas na faszerowane kotlety. W tym daniu są wszystkie, moje ulubione składniki. Ziemniaki, dynia, soczewica i grzyby. Esencja jesiennych klimatów. Jest prosto, a wyjątkowo smacznie. Takie kotlety możecie podawać również z sosem pomidorowym. Zrobiłem 8 wielkich kotleciorów. Wystarczy jeden, by się porządnie najeść. Zamiast soczewicy, możecie użyć drobno siekanych i usmażonych grzybów. Farsz powinien być charakterny w smaku. Masa ziemniaczano-dyniowa jest delikatna w smaku. Idealny niedzielny obiad. Życzę smacznego :)

DSC_0092

SKŁADNIKI:

– około 1 kg mączystych ziemniaków
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 3 spore cebule
– 1 łyżka majeranku
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz do smaku
– 3 liście laurowe

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i dokładnie utłuc z musem dyniowym. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić i zmiksować jeszcze ciepłą
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić z liśćmi laurowymi, majerankiem i sporą szczyptą soli. Wyjąć liście
– 1/3 usmażonej cebuli dodać do masy ziemniaczano-dyniowej. Dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
– resztę cebuli dodać do zmiksowanej soczewicy. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– nabierać masę, formować duże placki w wilgotnej dłoni, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Wyrównać palcem wszelkie spękania
– smażyć na oleju z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym

DSC_0117

DSC_0089

DSC_0103

12 Komentarze

  1. Z przyjemnością robiłam to danie i właśnie jem z niewegańskim sosem grzybowym i zieloną fasolką i jestem totalnie zajarana, że rzuciłam mięso! Pycha :)

  2. Genialny przepis i wszystkim smakuje, nawet sąsiadce, która nie przepada za wegańską kuchnią☺ krótko mówiąc uwielbiam Pański blog marzy mi się jeszcze jakiś przepis na syrop dyniowy taki aromatyczny… Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszej tak fantastycznej weny twórczej ( ps: piękne zdjęcia )

  3. Ratunku, policzyłam 1 kg ziemniaków i 1 kg dyni. Konsystencja ciapy. Czym to odratować? Jestem totalnie napalona na to danie.

  4. Dzien dobry, czym moge zastapic mus dyniowy? Chcialabym zrobic kotlety nadziewane soczewica tego typu, ale dynia nie jest moja bajka. Z gory dziekuje za odpowiedz!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany