FIOLETOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI
weganon 22 września 2019

DSC_0011

Kolejny przepis z klitorią w roli głównej. Uwielbiam ten niebieski kolor. Zachwyca mnie za każdym razem. Napar jest idealny do galaretek, budyniów, ciast, zup, czy pierogów. Pierwszy raz gotowałem potrawę z klitorią. Obawiałem się, czy podczas obróbki cieplnej, kolor nie zblednie. Po włożeniu do wody, kolor jaśnieje. Po wyjęciu z wody, znów nabiera pięknego koloru. Zastanawiałem się, jaki dać farsz. Zdecydowanie owocowy. Choć można jeszcze kupić jagody, to postawiłem na borówki amerykańskie. Nie jadłem ich jeszcze w pierogach. Wybór okazał się trafny. Nadzienie lekko kwaskowe, waniliowe. Idealne ze śmietanką kokosową. Jaki będzie kolejny przepis z klitorią? Już mam pomysł :)

DSC_0027

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ½ kg borówki amerykańskiej
– 2 łyżki kwiatów klitorii tarnateskiej, czyli niebieskiej herbaty
– 1 szklanka wrzącej wody
– 1 łyżka cukru kokosowego lub innego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

– borówki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
– klitorię zalać wrzątkiem w szklance, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 minut. Przecedzić i dobrze odcisnąć kwiaty
– mąkę wymieszać z solą i olejem. Powoli dolewać napar do mąki
– zagniatać elastyczne i lekko twarde ciasto. Wałkować, wykrawać krążki
– nakładać farsz, zlepiać. Gotować 3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze śmietanką kokosową i cukrem waniliowym

DSC_0030

DSC_0035

DSC_0025

DSC_0008

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany