DYNIOWO-PIERNIKOWE BROWNIE ZE ŚLIWKAMI
weganon 5 września 2019

DSC_0077

Możecie mnie nie lubić, ale uwielbiam jesień. Oczywiście najlepsza będzie ta, która jest słoneczna. Za co uwielbiam jesień? Za bogactwo moich ulubionych warzyw i owoców. Żadna pora roku, nie ma takiego repertuaru smaku, kolorów i tekstur. Dynie, śliwki, pomidory, papryka, cukinie, grzyby, jabłka czy gruszki. Jest, w czym wybierać. Potrawy wytrawne i na słodko. Najlepsze lecza, potrawki, pasztety, kotlety. Wszelkie ciasta, ciasteczka i inne słodkości. Jeden z nich, dziś Wam prezentuje.

Jestem zwolennikiem cięższych w strukturze ciast. Dlatego uwielbiam brownie czy blondie. Bardzo sycące, aromatyczne i zawsze się udają. Zakalcowate ciasta zrobi nawet największy „nieudacznik” w kuchni. Dodaj się do nich rozpuszczoną czekoladę, kakao, przeróżne dodatki smakowe. Zamiast jajek, musy warzywne lub owocowe. Dla lekkiego spulchnienia, sodę i proszek do pieczenia. W kontakcie z octem wytwarza się CO2, co powoduje lekkie rośnięcie ciasta. W mojej propozycji otrzymacie mus dyniowy i nasiona babki płesznik, zamiast jajka. Łączą składniki i nawilżają ciasto. Zamiast czekolady, surowe kakao. Ma bogatszy smak. Do tego przyprawy korzenne, które idealnie komponują się z dynią i śliwkami. Słodkości nadaje melasa karobowa w towarzystwie cukru kokosowego. Poezja :)

W jednym cieście, same dobroci. Solidny kawałek na podwieczorek w towarzystwie kubka mleka owsianego :)

DSC_0072

SKŁADNIKI:

– ¾ szklanki musu dyniowego (przepis TU)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ½ kg lekko twardawych śliwek węgierek
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżki surowego kakao (użyłem TEGO)
– 1 łyżka babki płesznik (użyłem TEJ)
– ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 2 łyżki przyprawy korzennej
– ½ szklanki melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 3-4 łyżki cukru kokosowego (użyłem TEGO)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki octu balsamicznego

WYKONANIE:

– do mleka dodać babkę i odstawić na 15 minut. Dodać mus dyniowy, melasę, cukier, ocet oraz olej. Dokładnie wymieszać
– w misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sodę i proszek
– do tak przygotowanej mieszanki, dodać mokre składniki. Dokładnie i szybko wymieszać trzepaczką. Nie mieszamy długo i intensywnie
– ciasto wylewamy do formy o wymiarach 20 na 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
– na wierzchu układamy wypestkowane śliwki
– pieczemy 40-45 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół

DSC_0058

DSC_0085

DSC_0083

10 Komentarze

  1. Czy melasę karobową można by zastąpić innym słodkim syropem np daktylowym albo tradycyjną melasą? A babkę płasznik? Czy można by wykorzystać siemię lniane?

  2. ..czy Ty nie możesz mieszkać chociażby w pobliżu Krakowa??:))) Zamawiałabym takie cuda u Ciebie bardzo często:) Pozdrawiam:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany