BABKA ZIEMNIACZANO-DYNIOWA
weganon 10 września 2019

DSC_0024

Przepis na tołkanicę, przypadł Wam do gustu. Dostałem od Was sporo zdjęć z ziemniaczaną babką. Nie dziwie się, bo ja też ją uwielbiam. Postanowiłem trochę przerobić ten przepis. Do masy ziemniaczanej, dodałem mus dyniowy i więcej przypraw. Zamiast sosu grzybowego, aromatyczny pomidorowy z lubczykiem. Czy ta wersja jest lepsza? Oceńcie sami. Jak dla mnie to poziom wyżej w smaku :)

Ziemniaki lubią towarzystwo innych warzyw. Często robię puree ziemniaczane z selerem, marchewką (tu regionalna marchew krychano, czy marchew po mazursku), z groszkiem, a nawet z antonówkami. Jak się okazało, dynia też świetnie się komponuje z pyrami. Tworzy się lekko słodka mieszanka. Należy ją przełamać. Najlepsza jest cebulka smażona z majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do tego dużo pieprzu, ziaren czarnuszki, czosnku i drobno siekanej natki pietruszki. Jak w przypadku tołkanicy, babka zaraz po upieczeniu jest miękka. Z upływem czasu, masa staje się zwarta i można kroić ją nożem. Ja jednak najlepiej lubię babkę upiec, a następnie wystudzić, pokroić na plastry i usmażyć na rumiano. Chyba, dlatego, że uwielbiam smak smażonych ziemniaków :)

DSC_0042

SKŁADNIKI:

– około 1 kg mączystych ziemniaków
– 1 szklanka musu dyniowego (najlepiej z piżmowej lub Hokkaido. Przepis TU)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka majeranku
– 2 spore cebule
– 2 spore ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka czarnuszki (użyłem TEJ)
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mus dyniowy
– cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, tymianku, majeranku i sporej szczypty soli. Wyjąć ziele i liście. Dodać do masy ziemniaczano-dyniowej
– dodać drobno posiekaną natkę, starty czosnek i czarnuszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
– foremkę o wymiarach około 10 na 25 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, kaszą manną lub mielonymi pestkami słonecznika. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec około 50 minut w 180°C. góra/dół, środkowa półka
– podawać z dowolnymi sosami

DSC_0009

DSC_0046

DSC_0028

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany