ŚLĄSKIE PLACKI Z BLACHY
weganon 3 sierpnia 2019

DSC_0033

Gdyby zadać Polakom i Polkom pytanie, jaka jest ich ulubiona potrawa z ziemniaków, większość odpowie – placki ziemniaczane. Nie dziwie się, bo sam je uwielbiam. Różne wielkości, sposoby przygotowania ziemniaków i smażenia. Podawane z cukrem, śmietaną, sosami mięsnymi czy grzybowymi. Jadane na ciepło i na zimno. Znane są w całym kraju. Na wsiach, miastach i miasteczkach. Jednak tylko w dwóch regionach, są inne. Inne w sposobie przygotowania.

Placki ziemniaczane, najczęściej smaży się na oleju. Inaczej jest na Śląsku Opolskim i Cieszyńskim. Masę ziemniaczaną smaży się na suchej blasze. Kuchennej lub specjalnej nakładce na kuchnie. Ich smak jest inny, niż tych smażonych na oleju. Są bardziej ziemniaczane, suche, no i zdecydowanie mniej kaloryczne. Przygotowywane są z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, mąki, soli, pieprzu, czasem jajek. Cieszyńskie mają jeszcze w składzie majeranek. Na Opolszczyźnie, często podawane z musem jabłkowym. Placki na Śląsku Cieszyńskim są duże, wielkości dłoni. Są bardzo popularne na tych ziemiach. Można je zjeść niemal w każdej restauracji, barze czy karczmie. Znane były już przed II wojną światową. Ziemniaki były łatwiej dostępne niż wszelkie mąki. Wynikało to ze specyfiki ukształtowania terenu i klimatu. Logicznym było robienie potraw ziemniaczanych. Po usmażeniu podaje się je ze szpyrkami (skwarkami), wyrzoskami (kawałkami mięsa wieprzowego), lub ze śmietaną. Placki z blachy są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące wewnątrz. Jeśli nie macie specjalnych nakładek blaszanych, możecie użyć suchych patelni.

DSC_0007

SKŁADNIKI:

– około 1 kg ziemniaków
– 2 średnie cebule
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
– dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Wymieszać
– nakładać na blachę lub suchą patelnie, po 3 łyżki masy. Rozsmarować na kształt koła, o wielkości dłoni
– smażyć z obu stron na rumiano
– podawać z roślinną śmietanką, koperkiem, szczypiorkiem lub cukrem. Idealnie też smakują z sosem grzybowym

DSC_0027

DSC_0014

DSC_0023

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany