ŚLĄSKA KOPA ZIEMNIACZANA ZE ŚLIWKAMI
weganon 8 sierpnia 2019

DSC_0157

Lubicie knedle ze śliwkami? Ja uwielbiam, a to danie ma coś w sobie z knedli. Jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Starte ziemniaki umieszcza się w naczyniu. Dodaje śliwki i piecze. Banalnie proste, a smak? Normalnie niebo. Koniecznie z dodatkiem słodkiej śmietanki roślinnej. To taka zapiekanka ziemniaczana. Coś w rodzaju babki. Może nie wygląda nadzwyczajnie, ale często jest tak, że wygląd nie oddaje wspaniałego smaku.

Ta potrawa pochodzi ze Śląska. Jest serwowana w jesienne dni, kiedy jest pod dostatkiem ziemniaków i śliwek. Skąd pomysł na jej przygotowanie? Prawdopodobnie bliskie sąsiedztwo Czechów, którzy są specjalistami w przygotowaniu knedli z owocami. Ślązacy uprościli przepis. W każdym kęsie czuć smak pieczonych ziemniaków, kwaskowych, soczystych śliwek i słodkiej śmietanki. To danie robiłem pierwszy raz, ale na 100% nie ostatni. Coś pysznego :)

DSC_0143

SKŁADNIKI:

– około 1 kg ziemniaków
– 15 – 17 śliwek węgierek lub podobnych
– 2 łyżki mąki pszennej (w przypadku bezglutenowych, polecam owsianą)
– 1 płaska łyżeczka soli
– tłuszcz do wysmarowania naczynia (margaryna, olej)
– kasza manna do wysypania formy
– dowolna śmietanka roślinna, posłodzona

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, jak do placków ziemniaczanych
– dodać sól i mąkę. Wymieszać
– formę do zapiekania (moja miała 17 na 25 cm), wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą
– wlać masę ziemniaczaną
– ułożyć połówki śliwek, wierzchem do góry
– piec około godziny w 190°C. Góra/dół, trochę poniżej środkowej półki
– kroić w kwadraty i podawać z osłodzoną śmietanką

DSC_0133

DSC_0154

DSC_0160

8 Komentarze

  1. Toż to genialne jest!!! Jak dla mnie nawet lepsze niż knedle. Mieszkam na Śląsku i nigdy o czymś takim nie słyszałam… A szkoda, bo dawno nic tak dobrego, prostego, a zarazem odkrywczego nie jadłam!

  2. Wyszła przepyszna, ale musiałam ją piec dużo dłużej. Być może dlatego, że miałam dużo wody z ziemniaków i tego nie odsączalam. Ziemniaki starałam na bardzo małych oczkach.

    Na żadnym moim urządzeniu nie pojawiają się zdjęcia do tego przepisu

    1. Pojawiają się w przeglądarkach z nowymi aktualizacjami i po kliknięciu najpierw na kuchnia regionalna, a dopiero na przepis

  3. To jest pyszne i bardzo proste danie! Nigdy nie lubiłam „lepić” pierogów czy knedli, a to jest świetny zamiennik tych drugich. Dziękuję :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany