PODLASKIE KARTOFLANIKI
weganon 25 sierpnia 2019

DSC_0258

Dziś kolejny przepis z Podlasia. Jak w każdej kuchni regionalnej, tak i na tym obszarze, ziemniaki są ważne. Na Podlasiu są wspaniałe cepeliny, kartacze z różnymi farszami. Babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, bliny po litewsku czy sejneńskie soczewiaki. Ziemniaki stanowiły i stanowią podstawę w tej kuchni. Są również potrawy, które są znane mniejszemu gronu. Są to chociażby wspaniałe kartoflaniki. Niesamowite w smaku, tanie i proste w wykonaniu.

Czym są kartoflaniki? To swego rodzaju paszteciki z ciasta ziemniaczanego i farszu z grzybów i cebuli. Wyglądem przypominają zawijaną struclę. Ugotowane ziemniaki miesza się z mąką, rozwałkowuje, rozsmarowuje farsz i zwija, jak roladę. Kroi się w kromki i smaży. Smak niesamowity. Czuć smażone ziemniaki, grzyby i cebulkę. Najlepsze są tu grzyby leśne. Świeże, suszone lub pieczarki. Kartoflaniki najlepiej smakują z ziemnym mlekiem. W moim przypadku roślinnym. Przepis na kartoflaniki jest od Pani Eugenii Szumskiej, która wraz z Paniami z Rajska (Gmina Bielsk Podlaski), tworzy niezwykły zespół Zgodne Maki.

DSC_0262

SKŁADNIKI:

– około 1 kg ziemniaków
– około 1 szklanka mąki pszennej (może być owsiana)
– około ½ kg leśnych grzybów lub pieczarek
– 2 spore cebule
– 2 liście laurowe
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ubić dokładnie tłuczkiem lub wystudzić i zmielić w maszynce
– grzyby pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju
– cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto z liśćmi laurowymi i szczyptą soli. Wyjąć liście. Wymieszać z grzybami. Doprawić solą i pieprzem
– do ziemniaków dodawać porcjami mąkę, aż masa nie będzie się kleiła do rąk. Ilość zależy od wilgotności ziemniaków
– blat posypać mąką, wałkować masę na kształt prostokąta. Grubość około ½ cm
– rozsmarować równo farsz
– zwijać w rulon, jak roladę wzdłuż dłuższego boku
– koić na kromki o grubości około 1 cm
– smażyć na rumiano z obu stron na oleju rzepakowym

DSC_0266

DSC_0275

DSC_0268

10 Komentarze

  1. Mam masę suszonych grzybów leśnych, jak się z nimi obejść, żeby pasowały do przepisu? Zalać wcześniej wodą i odczekać? Ile suszonych grzybów użyć do tych proporcji? Dzięki wielkie z góry! :)

    1. Proponuje ze dwie garście namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut, a potem w tej wodzie ugotować. Drobno posiekać i przesmażyć

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany