MARCHEW PO MAZURSKU
weganon 6 sierpnia 2019

DSC_0101

Pamiętacie przepis na marchew krychano z kujawsko – pomorskiego? Marchew po mazursku jest w podobnym tonie. Różnica polega na użyciu mleka i wody do gotowania. Również tego płynu nie odlewa się, tylko ugniata razem z warzywami. Gotową potrawę polewa się stopionym masłem, skwarkami i siekaną natką pietruszki. Jest bardziej słodka w smaku od krychano. Można wymieszać ją z duszoną cebulką, ale bez niej smakuje również pysznie. Idealna, jako zastępnik marchewki z groszkiem lub ziemniaków do obiadu.

Skąd taki sposób przygotowania marchewki? Prawdopodobnie od niemieckich obywateli, którzy przybywali na ziemie pruskie. Przynieśli ze sobą zwyczaj podawania marchwi, którą okraszano skwarkami. W okresie postnym, używano masła lub różnych olejów. Potrawa miała sycić, podczas prac polowych. I tu pojawia się ciekawa historia. W 1766 roku, powołana komisja ds. żywienia, nakazywała gospodarzom, posiadanie ogródków warzywnych. Chciano w ten sposób wpoić nowe nawyki żywieniowe. Potrawy nabiałowe, mączne czy ziemniaczane, miały być bardziej urozmaicane i zastępowane, potrawami z różnych owoców i warzyw. Dbano o zdrowie mieszkańców Warmii i Mazur. Nowe nawyki żywieniowe, również przeniesiono do kulinariów mieszczan. Marchew po mazursku, doskonale sprawdzała się w na salonach mieszczan i dworskich. Stanowiła doskonały dodatek do potraw mięsnych. Pięknie się prezentowała i wybornie smakowała.

DSC_0105

SKŁADNIKI:

– 4 duże marchewki
– 5 średnich ziemniaków
– 1 szklanka wody
– ½ szklanka dowolnego mleka roślinnego (najlepsze sojowe lub ryżowe)
– sól do smaku
– posiekana natka pietruszki do ozdoby

WYKONANIE:

– marchew pokroić w średnią kostkę. Włożyć do garnka, dodać sporą szczyptę soli, wlać mleko i wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka
– dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości
– całość ubić dokładnie tłuczkiem, wraz z płynem
– doprawić do smaku solą i cukrem, jeśli lubicie
– podawać do obiadu. Posypaną natką pietruszki i polaną dowolnym olejem

DSC_0109

DSC_0106

DSC_0104

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany