DZIĘDZIUCHY Z DOKUDOWA
weganon 10 sierpnia 2019

DSC_0088

Jeżeli myślicie, że ostatnio popularny trend zero waste to wymysł naszych czasów, to jesteście w błędzie. Znany jest od niepamiętnych czasów. Dość mocno obecny w kuchni regionalnej. Szczególnie tej, która powstawała w wiejskich obszarach. Wynikała często z biedy, ale również szacunku dla produktów, które wytwarzano. Nic nie mogło się zmarnować. Resztki przerabiano na nowe, tanie i sycące potrawy. Dodatek przypraw, innych składników, zmieniało danie w coś wyjątkowego. Przepisy przekazywano z pokolenia na pokolenie. Zapewne każdy z Was, ma w swoich rodzinnych kulinariach, takie przepisy. Mam również i ja, a oprócz tego, poznałem ich wiele w ostatnim czasie. Czas na nowy, regionalny, wyjątkowy, tani i pyszny przepis.

Chyba jednym z najczęściej przerabianych warzyw, są ziemniaki. Często pozostają po obiedzie. Robimy z nich kluski śląskie, kotlety z sosem grzybowym, pyzy, knedle, placki, farsz do pierogów ruskich czy kopytka. Te ostatnie można zrobić w innej, niż znacie formie. Miejscowość Dokudowo w powiecie bielskim (województwo lubelskie), stworzono wyjątkowe placki. Pozostałe z obiadu ziemniaki, mieszano z mąką, jajkami i suszonymi jagodami. Cięto je w duże kopytka i pieczono. Ziemniaki i jagody? Czy takie połączenie może smakować? Uwierzcie mi, że może. Przypieczone i chrupkie z wierzchu i lekko maziste w środku. Jagody dodają lekko kwaskowego smaku, który ze smakiem pieczonych ziemniaków, stanowi doskonałą mieszankę. Dziędziuchy są wizytówką Dokudowa. Do dziś mieszkańcy nie wiedzą, skąd taka nazwa potrawy. To nie jest ważne, bo smakują wybornie. Najlepsze są prosto z pieca z dodatkiem zimnego mleka. Najlepiej owsianego. Spytacie, skąd wziąć suszone jagody. Możecie je kupić w sklepach zielarskich, a nawet aptekach. Nie potrzeba ich wiele. 3 składniki, a smaku tak wiele :)

DSC_0095

SKŁADNIKI:

– około 1 kg ziemniaków
– około szklanki mąki pszennej (możecie użyć również owsianej)
– 2 łyżki suszonych, czarnych jagód (użyłem TYCH)

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc gorące lub wystudzić i przecisnąć przez praskę
– dodać jagody i mąkę. Ilość będzie zależała od wilgotności ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, jednolite (bez grudek) i nie kleić się do dłoni
– ciasto podzielić na 4 części. Uformować sporej grubości wałki. Lekko spłaszczać nożem. Kroić ukośnie, jak kopytka. Na wierzchu zrobić nacięcia nożem
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 30-35 minut w 190°C. Góra/dół, środkowa półka. Piec do zrumienienia skórki
– wcinać gorące z zimnym mlekiem owsianym lub sojowym

DSC_0093

DSC_0090

DSC_0096

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany