KOCIEWSKI GRYZ
weganon 3 lipca 2019

DSC_0456

Mleko z kaszą, ryżem, zacierkami, makaronem to zmora dzieciństwa. Wszelkie zupy mleczne to koszmar minionych lat. Nikt mnie do nich nie przekona. Jedynie kasza manna na mleku z dodatkiem soku malinowego, była wyjątkiem. Może nie rzucałem się na nią, ale nie wywoływała nieprzewidzianych odruchów. Najfajniejsze jest to, że taką kaszę można przygotować na iście królewski deser. Potrafią to mieszkańcy Pomorza, a dokładniej Kociewia :)

Deser z kaszy manny zwany gryzem, to specjalność Kociewia. Prosty, szybki i tani smakołyk. To nic innego, jak ugotowana na mleku kasza manna. Niektóre gospodyni dodają jeszcze jajka do deseru. Serwowany na ciepło, choć najczęściej na zimno. Masa wlewana jest do miseczek, a następnie po schłodzeniu wyjmowana i krojona. Deser obowiązkowo podawany z sokiem jagodowym i jagodami. Gdy nie było jagód, podawana z sokiem z dzikiego bzu, malin lub wiśni. Nie próbujcie pominąć owoców. To one nadają wyjątkowego charakteru gryzowi. Do dnia dzisiejszego, gryz jest słodką przekąską na podwieczorkowe biesiadowanie. Podawany z jagodami z kociewskich lasów. Urozmaica się deser, poprzez dodanie do masy owoców malin, wiśni czy jagód. Staje się wtedy widowiskowy i bardziej bogaty w smak. To pokazuje, że w kuchni regionalnej, liczy się smak, prostota, tanie jedzenie i kultywowanie tradycji z dawnych czasów.

DSC_0477

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki kaszy manny
– 2 łyżki cukru lub innego słodziwa
– sok jagodowy, jagody lub inne owoce

WYKONANIE:

– wlać mleko do garnka, dodać cukier, podgrzewać, powoli wsypywać kaszę i energicznie mieszać
– doprawić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około minuty, aż kasza zgęstnieje
– miseczki przepłukać zimną wodą, wlać kaszę. Odstawić do wystudzenia i włożyć na 2-3 godziny do lodówki
– do masy można dodać owoce jagód lub malin
– wyjąć deser z miseczki, pokroić na mniejsze kawałki i polewać sokiem i dodać owoce

DSC_0473

DSC_0460

DSC_0464

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany