CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ I SUSZONYCH ŚLIWEK
weganon 1 lipca 2019

DSC_0287

Musy czekoladowe, są najczęściej na bazie bitej śmietany. W wersjach wegańskich, robione z aquafaby, ubitego mleka kokosowego lub silken tofu. Mus powinien być mocno czekoladowy, napowietrzony i lekki, jak chmurka. Najlepiej komponuje się z soczystymi i kwaskowymi owocami. Malinami, wiśniami czy jagodami. Najlepszy, mocno schłodzony.

Mój mus jest na bazie kaszy jaglanej. Dokładnie zmiksowana z mlekiem roślinnym. Do smaku dodałem suszonych śliwek. Nadały lekko kwaskowego i wędzonego posmaku. By mus był bardziej czekoladowy, wzbogaciłem go surowym kakao. Słodkości zapewniła melasa karobowa. Do smaku soczyste i kwasowe maliny :)

DSC_0317

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 10 suszonych śliwek bez pestek
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżka melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 3 łyżeczki surowego kakao (użyłem TEGO)
– 100 g czekolady ok. 70%
– maliny

WYKONANIE:

– śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut
– czekoladę połamać na drobne kawałki
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut
– przełożyć kaszę do kielicha blendera, wlać mleko i dokładnie zmiksować
– dodać kakao, czekoladę, śliwki i melasę i ponownie zmiksować
– jeśli nie macie blendera kielichowego, można zmiksować blenderem ręcznym
– przełożyć do słoiczków, ułożyć maliny i wstawić na 2 godziny do lodówki

DSC_0294

DSC_0296

DSC_0311

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany