OWOCOWO – KRUSZONKOWY PODWIECZOREK
weganon 5 czerwca 2019

DSC_0083

Owoce pod kruszonką, to klasyka wielu narodowych kuchni. Zachwycają się nimi Brytyjczycy, Amerykanie, Francuzi i inne nacje. W każdym z tych krajów, są inne owoce i kruszonki. Owoce jagodowe są najczęściej stosowane. Sezonowość potrawy jest najważniejsza. Truskawki, borówki, jeżyny, jabłka, gruszki i inne. Dobór powinien być taki, by były owoce słodkie i kwaśne. Kwestia kruszonki jest również ważna. Klasyczna z masła, mąki pszennej i cukru pudru. Inne to: mielone orzechy, migdały, płatki zbożowe, pestki. Masło można wymienić na wegańskie margaryny, masła orzechowe lub kokosowe. Kwestia słodziwa, to można dodać cukier kokosowy, trzcinowy, ksylitol lub inne. Ma być soczyście i kolorowo na wierzchu i chrupiąco na górze :)

Moja wersja jest polsko – egzotyczna. Sezonowe truskawki i jabłka, połączyłem z suszoną morwą, miechunką i jagodami goji. Kruszonka jest z migdałów, mąki kokosowej i oleju kokosowego. Po upieczeniu, najlepiej podać z dowolną śmietanką roślinną (kokosowa, sojowa lub inna), i posypać wierzch, chrupkami z surowego kakao :) Do przepisu wykorzystałem wspaniałe produkty od Purella Superfoods, które możecie kupić w małych i poręcznych torebeczkach.

DSC_0085

SKŁADNIKI:

– 10 średnich truskawek
– 1 jabłko
– 2 łyżki suszonej morwy (użyłem TEJ)
– 1 łyżki suszonej miechunki (użyłem TEJ)
– 1 łyżka jagód goji (użyłem TYCH)

Kruszonka:
– 2 łyżki płatków migdałowych

– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1 łyżka mąki owsianej
– 2 łyżki miękkiego oleju kokosowego
– 1 łyżka cukru kokosowego (użyłem TEGO)
– łyżka chrupek z surowego kakao (użyłem TEGO)

WYKONANIE:

– w naczyniu do zapiekania ułożyć przepołowione truskawki, pokrojone drobno jabłko, morwę, miechunkę i goji
– patki migdałowe rozdrobnić, wymieszać z mąką kokosową, owsianą, cukrem kokosowym i olejem kokosowym
– wyrobić kruszonkę palcami. Powinna powstać struktura, przypominające grudki mokrego piasku (jeśli masa jest za sucha, dodać trochę zimnej wody. Jeśli za mokra, to mąki owsianej)
– piec w 180°C, góra/dół, środkowa półka, do czasu, aż kruszonka będzie rumiana
– podawać z dowolną, zimną śmietanką roślinną (kokosowa, sojowa) i posypać chrupkami z surowego kakao

DSC_0080

DSC_0091

DSC_0081

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany