LEPIUCHY BODZANOWSKIE
weganon 3 czerwca 2019

DSC_0005

Polska pierogami stoi. Mamy ich niezliczone rodzaje. W każdym regionie są wyjątkowe perełki. Różnią się ciastem, farszem, sposobem przygotowania, kształtem. Serwowane na różne okazje. Spróbujecie je od przydrożnych barów, po ekskluzywne restauracje. Wiele z nich to regionalne skarby. Świadczą o odrębności, receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Odzwierciedlają często obfitość danych składników w okolicach, jak i również, jakich mieszkańców ma region. Dziś wybieramy się na Mazowsze. Będzie smacznie i zaskakująco.

Ten przepis jest dzięki Paniom z Bodzanowa. To miejscowość w powiecie płockim. Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Sokół” i grupa „Pierożanki”, odkryły dla nas ten przepis. Czym są lepiuchy? To pierogi o wyjątkowym farszu. Stanowi go smażona cebula z dodatkiem majeranku, maku i musztardy. Pierwsze wzmianki o lepiuchach, pochodzą w czasów tuż po II wojnie światowej. W czasach przedwojennych, liczną grupą mieszkańców Bodzanowa, była ludność żydowska. Każdy chyba zna lubelskie cebularze. To w nich mamy połączenia cebuli i maku. To składniki wybitnie kuchni żydowskiej. Panie z Bodzanowa, zamknęły ten farsz w pierogach. Od pierwszego kęsa, nie można się opanować. Są przepyszne. Dodatek musztardy sprawia, że słodka cebula nabiera ostrości. Wyjątkowe też jest ciasto. Mąkę zaparza się gorącą wodą i dodaje olej do ciasta. Właśnie dzięki takim wspaniałym Paniom, możemy dziś delektować się regionalnymi smakołykami. Gratuluje lepiuchów i czekam na kolejne, regionalne potrawy :)

DSC_0014

SKŁADNIKI:

Farsz:
– 1 kg cebuli

– 1 płaska łyżka maku
– 1 łyżeczka ostrej musztardy
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku

Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki pszennej

– spora szczypta soli
– 4 łyżki oleju
– gorąca woda

WYKONANIE:

Farsz:
– cebule pokroić w drobną kostkę, smażyć ze szczyptą soli i majerankiem na oleju, aż będzie rumiana

– do cebuli dodać mak, sól i pieprz do smaku. Odstawić do wystygnięcia. Odlać nadmiar płynu i dodać musztardę. Wymieszać

Ciasto:
– mąkę wymieszać solą i olejem. Dodawać powoli gorącą wodę. Odstawić na chwilę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto
– ciasto wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz, sklejać
– gotować w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie

DSC_0026

DSC_0023

DSC_0029

DSC_0003

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany