JEŻOWSKIE KAPUŚNIAKI Z KASZĄ TATARCZANĄ
weganon 1 czerwca 2019

DSC_0017

Pamiętacie niedawny przepis na kapuśniaczki? Zdobyły Wasze serca i były szeroko komentowane na FB i insta. Wielu z Was pisało o innych wersjach. Wspominaliście o farszu z kaszy gryczanej i kapusty. Inni o kapuście z twarogiem, a jeszcze inni o twarogu z kaszą. Pomysłów nie było końca. Postanowiłem zgłębić tajemnice tych propozycji. Wnikliwe rozmowy z Paniami z KGW i jest. Podkarpacie ma wspaniałe, drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kapusty i kaszy gryczanej. Pychota :)

Przepis pochodzi z gminy Jeżowe na Podkarpaciu. Od dawnych lat, mieszkańcy uprawiali między innymi kapustę oraz grykę, z której robili kaszę. W tym rejonie, kaszę gryczaną określa się, jako tatarczaną. Mieszkańcy przygotowywali niebiańskie kapuśniaczki z kiszonej kapusty i kaszy gryczanej. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest bardzo prosty. Najpierw przygotować farsz z gotowanej, kiszonej kapusty, dodać do podsmażonej cebulki, a następnie wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną. Farsz zawijać w ciasto drożdżowe i formować małe bułeczki. Wierzch posmarować jajkiem lub słodkim mlekiem. Posypać kminkiem lub makiem i gotowe. Podawane najczęściej z czerwonym barszczem.

DSC_0036

SKŁADNIKI:

Farsz:
– ½ kg kiszonej kapusty

– ½ szklanki suchej, palonej kaszy gryczanej
– 3 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

– 50 g świeżych drożdży
– 50 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 3 łyżki cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– mak lub kminek do posypania
– kilka łyżek mleka z dodatkiem cukru do posmarowania kapuśniaków

WYKONANIE:

Farsz:
– kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, wlać wodę, by przykryła kapustę. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut

– kaszę przepłukać, wsypać do garnka i dodać 1,5 szklanki wody, oraz szczyptę soli. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wystudzić
– cebulę drobno pokroić i zrumienić ze szczyptą soli na oleju
– do zrumienionej cebuli dodać kapustę i smażyć kilka minut, aż odparuje cały płyn
– do kapusty dodać kaszę, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Farsz wystudzić

Ciasto:
– mleko lekko podgrzać
– do miski dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– w pozostałej ilości mleka rozpuścić resztę cukru i margarynę
– dodać do zaczynu wraz z mąką. Wyrabiać około 10 minut ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne
– ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę
– po godzinie ponownie wyrobić przez chwile. Wałkować na grubość kilku mm. Wykrawać szklanką, nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepiać
– ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
– wierzch posmarować słodkim mlekiem i posypać makiem lub kminkiem
– piec 15-20 minut w 180°C, środkowa półka, góra/dół. Najlepsze są, gdy poleżą z 2 godziny

DSC_0038

DSC_0048

DSC_0005

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany