ŚWIĘTOKRZYSKI PASTERNOCEK
weganon 8 maja 2019

DSC_0113

To właśnie od Festiwalu Smaku w Tokarni, rozpoczęła się rok temu, moja przygoda z kuchnią regionalną. Okazało się wtedy, że na stoiskach są potrawy wegetariańskie i wegańskie. Zachwytów nie było końca. Owocne rozmowy z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich, dały początek, roślinnej kuchni regionalnej. W tym roku było podobnie. Bogatszy w doświadczenia, zdobywałem kolejne receptury. Nawet nie wiecie, jak Panie z KGW są wspaniałe. Chętnie dzielą się wiedzą. Przekazują stare i odtwarzane po wielu latach przepisy. Często zapomniane na długie lata. Nazwy niektórych z nich, są niesamowite. Będę miał dla Was kilka wyjątkowych przepisów z województwa świętokrzyskiego.

Jednym z takich, jest pasternocek. To coś w rodzaju pasztetu, który wybornie smakuje na ciepło i na zimno. Najlepszy jest jednak odsmażany w plastrach. Idealny z ogórkami małosolnymi, a najlepszy z sosem grzybowym. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, pasternak był powszechnie uprawiany. Z czasem został wyparty przeze pietruszkę i selera. Starszym mieszkańcom nie kojarzy się dobrze. Podobnie, jak brukiew. Od kilku lat, powraca na polskie stoły. Powracają również stare przepisy z tym korzeniem. Świętokrzyski pasternocek na nowo odkryły Panie z KGW z Bodzentyna. Za ten wypiek dostały nawet nagrodę na Festiwalu. Mój przepis różni się tylko tym, że nie ma w nim jajek. Zamiast natki pietruszki, Panie również polecają siekaną pokrzywę. Czasem zamiast pasternaku, używa się selera. Jeśli nie lubicie smaku pasternaku, to ten przepis Was przekona :)

DSC_0123

SKŁADNIKI:

– 3 duże korzenie pasternaku
– 4 spore kromki dowolnego chleba
– dowolne mleko roślinne, wymieszane z wodą 1:1 do namoczenia chleba
– 2 spore cebule
– 1 spory pęczek natki pietruszki
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki dowolnej mąki (użyłem grochowej), może być również tarta bułka

WYKONANIE:

– pasternak obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić
– chleb namoczyć w mleku z wodą, aż będzie miękki. Odcisnąć maksymalnie płyn
– pasternak i chleb zmielić
– cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju
– natkę drobno posiekać
– wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– foremkę o wymiarach 10 na 30 cm (do keksów), wyłożyć papierem do pieczenia
– przenieść masę, wyrównać wierzch. Można posypać słonecznikiem lub czarnuszką
– piec 50 minut w 180°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0131

DSC_0122

DSC_0116

1 Komentarze

Zostaw odpowiedź dla Dietetyk Na Walizkach Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany