OPATOWSKIE PYZIE
weganon 1 maja 2019

DSC_0128

Kiedy myślisz, że odkryłeś wszystkie przepisy regionalne z ziemniaków, a okazuje się, ze jesteś w błędzie. Tych przepisów, jest jeszcze sporo do odkrycia i odtworzenia. Wiele z nich jest banalnie prostych, pysznych, tanich w 100% wegańskich. Są podstawą codziennego jadłospisu. Składniki dostępne cały rok.

Pyzy i kluski ziemniaczane, są podstawą kuchni regionalnej. Spotkacie je w każdym regionie. Mają różne kształty, składniki i nazwy. Niektóre podobne bardzo do siebie. Różnią się tylko sposobem przygotowania i zaserwowania. Często pojawiają się w danym regionie, dzięki wędrówkom ludności. Powstawały najczęściej z potrzeby wykarmienia, większej ilości domowników. Zdecydowanie były na stołach, mniej zamożnych mieszkańców kraju.

Opatowskie pyzie zaskakują składem. Przyzwyczailiśmy się do innego. Pyzy, kartacze czy cepeliny, mają w swoim składzie, surowe i gotowane ziemniaki. Pyzie też mają taki skład, ale dodatkowo mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Po ugotowaniu są miękkie, ale nie rozpadają się podczas gotowania. To kasza nadaje im spoistości. Wielkości są orzecha włoskiego. W kuchni województwa świętokrzyskiego, są jeszcze jedne ziemniaczane pyszności. To prezentowane już na blogu pigoły. Podawane zazwyczaj z prażoną cebulką lub skwarkami. Moje skwarki są odmienne, ale jakie pyszne. Powstały na bazie selera :)

DSC_0132

SKŁADNIKI:

– 12 podobnej wielkości, spore ziemniaki
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki kaszy manny
– sól i pieprz do smaku
– ¼ bulwy selera
– 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki

WYKONANIE:

– połowę ziemniaków obrać, ugotować i dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę
– pozostałą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć maksymalnie płyn (na gazie lub lnianej ściereczce). Połączyć
– do ziemniaków dodać kaszę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać dłońmi. Odstawić na 20 minut
– z masy odrywać kawałki i formować w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego
– gotować w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia
– selera pokroić w plasterki, a następnie drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Odcedzić
– na patelnie wlać 2 łyżki oleju, sos sojowy i paprykę. Mieszać często i smażyć kilka minut, aż skwarki będą rumiane

DSC_0135

DSC_0136

DSC_0122

4 Komentarze

  1. Skwarki rzeczywiście sztos! :) Same pyzie tak średnio mi wyszły, podejrzewam że to dlatego, że starłam je robotem na wiórki. Chyba jednak powinny być na miazgę, jak do placków ziemniaczanych… Ale w smaku były całkiem dobre po usmażeniu :)

    1. Jest diametralna różnica w tarciu ziemniaków na małych oczkach, a użyciem malaksera. Druga sprawa, to też rodzaj ziemniaków :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany