MAZOWIECKI CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
weganon 28 maja 2019

DSC_0129

Z kuchnią Mazowsza, mam pewien problem. Jest bardzo mięsna i próżno w niej szukać potraw wegańskich. Jest kilka wegańskich. Mazowsze jest podzielone na kuchnię warszawską, kurpiowską, ziemi radomskiej, siedleckiej, płockiej i pogranicza tych dawnych województw. Mam nadzieję, że dowiem się o tej kuchni więcej, już w najbliższych dniach.

Jedną z potraw wegetariańskich, którą łatwo jest zweganizować, jest chłodnik mazowiecki. To pochodząca z ziemi kurpiowskiej zupa truskawkowa. Podawana na słodko, mocno schłodzona, sezonowa zupa. Lekko zagęszczona mąką ziemniaczaną. Podawana zazwyczaj z makaronem, posypana listkami mięty i poziomkami. Jest idealna na upalne dni. Mocno orzeźwia, schładza organizm i nawadnia.

DSC_0140

SKŁADNIKI:

– 1 kg truskawek (najlepsze małe i słodkie odmiany)
– 1 litr wody + ½ szklanki
– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– kilka listków mięty
– 2-3 łyżki cukru lub innego słodziwa
– dowolny makaron
– 2 łyżki dowolnej śmietanki roślinnej lub roślinnego jogurtu

WYKONANIE:

– do garnka wlać wodę, dodać około ½ kg truskawek i cukier. Gotować 20 minut na małym ogniu
– zawartość garnka zmiksować lub rozgnieść owoce widelcem
– mąkę rozprowadzić w ½ szklanki zimnej wody. Dodać do garnka. Dodać również pozostałą część truskawek, które przekroić na pół
– zawartość garnka zagotować, a następnie mocno schłodzić
– dodać śmietankę i ewentualnie dosłodzić
– podawać z makaronem, miętą i pokrojonymi truskawkami

DSC_0149

DSC_0072

DSC_0131

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany