KUJAWSKI SZABLOK Z ZACIERKAMI
weganon 19 maja 2019

DSC_0004

Chyba żaden kraj, nie ma tyle zup, co Polska. Możemy się poszczycić setkami, różnych zup, chłodników, polewek, zalewajek itd. Są popularne w każdym zakątku kraju. Jedne są uniwersalne i serwowane wszędzie. Inne, znane są tylko wąskiemu gronu. Są takie, które występują tylko w danym regionie. Niektóre są sezonowe. Wiele z tych zup, jest wegańska lub wegetariańska. Nie jest prawdą, że najlepsze są na wywarze mięsnym. To wstępne podsmażenie warzyw i dodatki ziół i przypraw, decydują często o wyjątkowym smaku.

W kuchni województwa kujawsko – pomorskiego, jest kilka zup, które są charakterystyczne dla tego regionu. Szczawiówka z jajkiem, czernina z kluskami, barszcz biały, żur, krupnik kujawski, muska, zacierka na mleku, wigilijna zupa śliwkowa czy szablok z zacierkami. Ta ostatnia jest wyjątkowa w smaku. Dlaczego? W jej skład wchodzą: ziemniaki, fasola (określana na Kujawach szablokiem), włoszczyzna i jest zakwaszana octem. Ten ostatni dodatek powoduje, że zupa nabiera nowego wymiaru. Również spory dodatek czosnku, robi dobrą robotę. Zupa jest bardzo aromatyczna. Dodatkowo podaje się ją z żytnimi zacierkami. Pełnia smaku :)

DSC_0022

SKŁADNIKI:

Zupa:

– 2 szklanki suchej, białej fasoli
– 5 średnich ziemniaków
– 2 spore marchewki
– ½ bulwy, średniego selera
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 20 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 2 łyżki mąki pszennej lub innej

Zacierki:
– 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 lub innej żytniej

– ½ łyżeczki soli
– woda

WYKONANIE:

– fasolę namoczyć w zimnej wodzie, przez 8 godzin. Odlać wodę, przepłukać i zalać nową porcją. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Nie wylewać wody z gotowania
– wodę z gotowania fasoli, wlać do garnka. Dodać pokrojoną marchewkę, selera i cebulę w średnią kostkę. Dodać liście laurowe i ziele. Dodać 1 łyżeczkę soli
– ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z warzywami. Gotować, aż warzywa będą miękkie
– dodać fasole, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku, ocet, starty czosnek
– margarynę roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać ½ szklanki wywaru z zupy i rozprowadzić. Zawartość patelni wlać do garnka i zagotować

Zacierki:
– do mąki dodać sól i wymieszać

– powoli dodawać wodę, w ilości by powstało ciasto, jak na pierogi
– zagotować wodę z dodatkiem soli
– z powstałego ciasta odrywać małe kawałeczki ciasta i wrzucać do wody. Można tez utoczyć małe wałeczki i odcinać małe kluski. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
– dodać zacierki do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki

DSC_0017

DSC_0008

DSC_0010

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany