KRUCHE BABECZKI Z KREMEM JAGLANO-KOKOSOWYM
weganon 30 kwietnia 2019

DSC_0155

Kruche babeczki z owocami, to klasyka kuchni polskiej. Były popularne w cukierniach, w czasach PRL. Jakie nieliczne, przyciągały wzrok swymi kolorami i również smakiem. W cukierni pod szkoła, zawsze były na wystawie. Delikatne kruche ciasto, krem budyniowy i soczyste owoce. Niektóre były pokryte dodatkowo galaretką. Coś wspaniałego.

Z czasem do rodzimych owoców, dołączały te egzotyczne. Zmieniały się również kremy. Dzisiaj możemy kupić gotowe upieczone spody. Ich skład jest różny i nie jest wegański. W domowym zaciszu można wykonać samodzielnie. Nie są trudne. Kremy możemy wybierać w zależności od upodobań smakowych. Budyniowe, karpatkowe, z bitej śmietany kokosowej itp. Kwestia owoców, też jest indywidualna. Ja uwielbiam owoce kwaskowe i soczyste.

DSC_0166

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 150 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 2 łyżki śmietany sojowej (z TEGO przepisu)
– ½ szklanki dowolnego cukru pudru lub pudru z ksylitolu

Krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 17% tłuszczu i 82% kokosa), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– skórka starta z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– dowolny cukier do słodkości
– dowolne owoce

WYKONANIE:

Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować

– dodać mąkę i szybko zagnieść. Powinno powstać zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, to dodać zimnej wody. Jeśli wilgotne, to dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
– odrywać ciasto i wykleić foremki do babeczek. Warstwa powinna być cienka
– piec 10 minut w 180°C. Wystudzić i wyjąć z foremek

Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dodać do gorącej kaszy wraz ze skórką i sokiem z cytryny, ekstraktem i cukrem
– wszystko dokładnie zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki na godzinę
– krem nakładać na babeczki. Ozdobić owocami

DSC_0151

DSC_0167

DSC_0141

6 Komentarze

    1. jest trochę za rzadki. By mógł być bardziej zawarty, wystarczy dodać połowę porcji mleka, lub więcej kaszy jaglanej

  1. Witam, ile babeczek wyjdzie z przepisu i czy kasze gotowac 20min od postswienia garnka na gazie czy od zagotowania? :)

Zostaw odpowiedź dla weganon Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany