WEGAŃSKIE DOŁKI ŚLĄSKIE
weganon 8 marca 2019

DSC_0025

Wspomnienie domowego ciepła, wakacji, kuchni babć i mam. Pachnące drożdżami. Idealne na podwieczorek, jako mała zakąska. Wcinane ze szklanką ciepłego mleka. Maczane w konfiturach. O różnych kształtach. Z dodatkiem tartych jabłek. To klasyka kuchni polskiej. Wykonywane z ciasta drożdżowego, czasem z ziemniaczanego.

Racuchy spotkacie w całej Polsce. Różnią się kształtem, rodzajem ciasta, sposobem przygotowania i smażenia, ale również nazwami. W kujawsko-pomorskim będą to drożdżowe ruchańce. Lubelszczyzna może poszczycić się racuchami drożdżowymi z jabłkami z Dokudowa, turowskimi z serem czy racuchami z makiem (przepisy na dwa ostatnie, znajdziecie na blogu). Pomorze uraczy Was ruchankami. Racuchy opolskie są na bazie zsiadłego mleka i obowiązkowo z dodatkiem cebuli. Podkarpacie ma wyjątkowe racuchy dyniowe. Warmia i Mazury to ruchańce anielskie z Aniołowa pod Pasłękiem. Śląskie dołki są wyjątkowe i im poświęciłem ten przepis.

Dołki mają beczułkowaty i nierówny kształt. Lekko postrzępione brzegi. Wyglądają tak, gdyż nakłada się je łyżką na gorący, głęboki tłuszcz. Podczas smażenia puchną i nabierają kształtu. Mają złocisty kształt, są nieprawdopodobnie puszyste w środku i lekkie. Dołki pochodzą z okolic Częstochowy. Popularne są w Stradomiu i Kamienicy Polskiej. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od sposobu smażenia. Używano specjalnych patelni, które miały w dnie dołki. W oryginale są z dodatkiem jajek i masła. Moja wersja ich nie ma, co nie oznacza, że są gorsze. Obowiązkowo dodajcie wanilii. Ten składnik wznosi dołki na wyższy poziom. Idealnie smakują z ciepły mlekiem owsianym i konfiturą z wiśni :)

DSC_0034

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
– 50 g świeżych drożdży
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki octu, rumu lub spirytusu
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru
– olej do smażenia

WYKONANIE:

– mleko wlać do garnka, dodać cukier, wymieszać i lekko podgrzać
– do miski wkruszyć drożdże, dodać ½ szklanki mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– pozostałe mleko wymieszać z olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać do zaczynu wraz z rumem i mąką. Dokładnie wymieszać kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut
– ciasto lekko wymieszać
– olej rozgrzać do temperatury około 175°C. Ciasto nabierać łyżką zanurzaną w oleju. Najlepiej odrywać fragmenty od masy i nadawać im lekko okrągły kształt
– smażyć na złoto z obu stron. Po wystygnięciu posypać pudrem

DSC_0039

DSC_0027

DSC_0016

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany