ZIELONE CHINKALI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 10 stycznia 2019

DSC_0058

Chinkali czy chaczapuri to esencja kuchni gruzińskiej. Pełnej aromatycznych składników. Kolendra, granaty, bakłażany, orzechy, papryka to tylko niektóre sztandarowe ingrediencje. To kuchnia kolorowa, smaczna i coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jak grzyby po deszczu, wyrastają kolejne piekarnie gruzińskie. Mają przeróżne pieczywa i inne pyszne dania. Część z nich jest wegańska.

Chinkali to rodzaj pierożków, które określane są jako cycuszki. Ciasto pierogowe a w nim farsz mięsny, który jest pełen aromatycznego bulionu. Takiej wersji nigdy nie jadłem i nie zamierzam. Kuchnia roślinna potrafi jednak naśladować smaki. Ciasto jest zielone od szpinaku i chlorelli. Aromatyczny farsz z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów. I tu mała uwaga, a raczej przestroga. Farsz jest tak dobry, ze z trudem można się opanować, by go nie zjeść :) Pamiętać trzeba, by farsz był dość pikantny. Jak podawać? Prosto z wody. Chinkali muszą być gorące. Niektórzy podają je w towarzystwie aromatycznego bulionu. Co by nie gadać, to pyszne pierożki, które są małą odmianą od naszych pierogów.

DSC_0038

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 20 listków szpinaku
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 1 łyżeczka soli
– około 1 szklanki gorącej wody

Farsz:
– 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy

– 2 średnie cebule
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 370 g
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki

WYKONANIE:

Farsz:
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić

– pomidory odcedzić z oleju (olej zostawcie, bo jest aromatyczny i idealny do smażenia lub sałatek)
– soczewicę i pomidory dokładnie zmiksować
– cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z pomidorów. Kiedy zacznie się złocić, dodać ½ szklankę wody i dusić, aż płyn odparuje. Dodać do zmiksowanych składników wraz z sosem sojowym, kozieradką i majerankiem. Doprawić do smaku sola i pieprzem

Ciasto:
– szpinak, sól i chlorellę zmiksować z wodą

– dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto (jak na pierogi). Odstawić pod przykryciem na 20 minut
– wałkować cienko, wykrawać spore kółka. Kłaść farsz i zlepiać sakiewkę
– gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia
– wcinać gorące

DSC_0065

DSC_0053

DSC_0059

8 Komentarze

  1. O rany, kolejny przepis do realizacji. Ubolewałam, że nie mogę tych pierożków zjeść, a kusiły . Jednak wiem, że nie byłabym w stanie przełknąć i jeszcze ten mięsny wywar w środku. A tutaj jest alternatywa, no cieknie mi ślinka. Jak wrócę za tydzień z gór, to bez dwóch zdań, będzie próba.

Zostaw odpowiedź dla Joanna Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany