WEGAŃSKIE WAFLE I MLEKO GDAŃSKIE
weganon 22 stycznia 2019

DSC_0070

Kuchnia regionalna, najczęściej kojarzy się z potrawami wiejskimi. Dominują w niej proste składniki i potrawy. Najczęściej z ziemniaków, kasz, produktów mlecznych i innych składników. Są jednak również potrawy z wielkich miast. Przykładem mogą być flaki po warszawsku, ciasto rzeszowiak czy krakowskie precelki. Również Pomorze ma swoje delicje. Są nim wafle i mleko gdańskie.

Wafle, to nic innego jak rodzaj gofrów. Mają kształt rowkowanych serc. Kolor złocisty. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Ciasto do wypieku jest aromatyczne. W oryginale składa się z śmietany, mleka, jaj, masła i wanilii. Do wypieku w dawnych czasach, używano specjalnych metalowych form. Do dziś zachowały się takie, które mają wyryte przepisy na wafle. Gotowy wypiek posypywano cukrem pudrem, smarowano konfiturą z kaszebskiej maleny lub żurawiny, czasem miodem. Serwowano je do kawy. Gdańscy mieszczanie je uwielbiali i często sobie na nie pozwalali.

Kolejnym deserem jest mleko gdańskie. Gdańszczanie w porównaniu do mieszkańców reszty kraju, pierwsi cieszyli się z aromatycznych przypraw korzennych, egzotycznych owoców i orzechów. Podboje kolonialne dały dary, które na statkach docierały również do Rzeczypospolitej. Bogaci gdańscy mieszczanie, dogadzali sobie rozmaitymi słodkościami. Jednym z nich było mleko gdańskie. Przepis pochodzi z 1682 roku. Ubijano na sztywno tłustą śmietanę z dodatkiem rumu, masła i prażonych migdałów. Serwowano je w zdobionych pucharkach z dodatkiem konfitur, a czasem na waflach gdańskich.

Wersje roślinne są odmienne, ale mają charakter smakowy tamtych czasów. Do wafli dodałem mleka roślinnego. Jajka zastąpiłem siemieniem lnianym. Masło, wyjątkowym olejem rzepakowym o smaku masła od Olandii. Mleko wykonałem ze śmietanki kokosowej. Chciałem pokazać Wam, moją wersję i przekazać trochę historii kulinarnej wyjątkowego miasta.

DSC_0053

SKŁADNIKI:

Wafle gdańskie:
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłem sojowego)
– 3 łyżki oleju rzepakowego (użyłem TEGO)
– 2 łyżki mielonego lnu
– 2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

Mleko gdańskie:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość tłuszczu minimum 17% i kokosa 82%), wstawiona do lodówki na 2 dni
– 2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego
– 2 łyżki rumu
– 4 łyżki płatków migdałowych
– 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłem TEGO)

WYKONANIE:

Wafle gdańskie:
– len wymieszać z mlekiem i cukrem. Odstawić na 20 minut. Dodać olej i wymieszać
– dodać proszek i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Ponownie wymieszać
– piec wafle na złoty kolor (nie podaję czasu, gdyż każda gofrownica jest inna)
– gotowe wafle posypać cukrem pudrem, posmarować konfiturami lub mlekiem gdańskim

DSC_0031

Mleko gdańskie:
– na patelnie wlać olej, rozgrzać i podprażyć lekko płatki migdałowe
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część z góry. Dokładnie ubić z dodatkiem cukru
– pod koniec ubijania, dodać rum. Dodać 3 łyżki migdałów i wymieszać
– przełożyć do pucharków i posypać migdałami

DSC_0058

DSC_0045

DSC_0032

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany